Pokušan atentat na Netanjahua?

Pokušan atentat na Netanjahua?

Izrael je osujetio iranski plan za atentat na premijera Benjamina Netanjahua, Joava Galanta i Ronena Bara, piše “Džeruzalim post”.

Kako se navodi, izraelski civil uhapšen je prošlog mjeseca pod sumnjom da ga je Iran regrutovao da ubije izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, ministra odbrane Joava Galanta ili šefa bezbjednosne službe Šin Bet Ronena Bara.

Šin Bet i policija. naveli su da je osumnjičeni dva puta prokrijumčaren u Iran i da je dobio novac za misiju, prenosi Tajms of Izrael. Osumnjičeni, koji nije imenovan, danas je optužen.

Prema istrazi, izraelski civil Jevrejin je biznismen koji je dugo živio u Turskoj, gdje je imao poslovne i društvene odnose sa turskim i iranskim državljanima.

U aprilu 2024, osumnjičeni je pristao, uz posredovanje dvojice Turaka, Andreja Faruka Aslana i Džunejda Aslana, da se sastane sa bogatim biznismenom koji živi u Iranu po imenu Edi, kako bi unaprijedio posao, navodi Šin Bet.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.