Gorčević: Na agendi nam mogu svi pozadiviti, Crnoj Gori pristup od 383, 5 miliona

Gorčević: Na agendi nam mogu svi pozadiviti, Crnoj Gori pristup od 383, 5 miliona

Predstavljena Reformska agende Crne Gore za povlačenje sredstava iz Plana rasta za Zapadni Balkan Dobili smo jednu reformsku agendu na kojoj mogu da nam pozavide svi iz razloga što agenda predstavlja jedan od najambicioznijih dokumenata koji će EK na kraju i odobriti. Riječ o vrlom izdašnom, finansijskom dokumentu EU, koji će CG dati pristup od 383, 5 miliona, od čega je deset miliona bespovratno, a ostatak u formi povoljnih kredi, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, tokom radnog doručka sa novinarima, organizovanog povodom predstavljanja Reformske agende Crne Gore za povlačenje sredstava iz Plana rasta za Zapadni Balkan.

Reformska agenda, dodaje, zaista predstavlja jedan ozbiljan instrument, ne samo za Crnu Goru, nego za cijeli Zapadni Balkan.

-Vjerujem da je ovo jedan od onih pokazatelja da evropska agenda, odnosno evropske integracije jesu jedan od ključnih prioriteta Vlade Crne Gore - ocijenila je Gorčević.

Ona se zahvalila cijeloj administraciji, iz razloga, kako je navela, jer je sve to podrazumjevalo danonoćnu komunikaciju unutar ministarstava, resora, drugih institucija, kao i komunikaciju sa EK.

-Na kraju dobili smo jednu reformsku agendu na kojoj mogu da nam pozavide svi iz razloga što agenda predstavlja jedan od najambicioznijih dokumenata koji će EK na kraju i odobriti - kazala je Gorčević.

Realizacija agende, najavljuje, počeće u narednim nedjeljama.

-Cilj je da se ekonomski standardi zemalja kandidata približi evropskom prosjeku. Drugim riječima, da se ubrza ekonomska konvergencija - poručila je ona.

Dodaje da je riječ o vrlom izdašnom, finansijskom dokumentu EU, koji će CG dati pristup od 383, 5 miliona, od čega je deset miliona bespovratno, a ostatak u formi povoljnih kredita.

-Od ukupnog iznosa, planirano je da 178,5 miliona eura bude dodjeljeno u vidu budžetske podrške, a preostalih 205 miliona eura biće dodjeljeno za finansiranje infrastrukturnih projekata i implementirani će biti kroz mehanizam zapadno-balkanskog investicionog okvira. Predviđeno je da od ukupnog iznosa od 7 odsto sredstava dodijeli se na samom početku sprovođenja plana rasta, a ostatak u šest polugodišnjih tranši podrške, u zavisnosti od stepena realizacije planiranih reformi - precizirala je Gorčević.

Novac, kako kaže, biće isplaćivan na osnovu pokazatelja koliko smo reformi ispunili, na osnovu datuma koje su već dogovoreni sa Evropskom komisijom.

-Očekujemo da će EK agendu usvojiti i odobriti finalno nakon komunikacije sa državama članicama do kraja septembra 2024.godine, a prva isplata sredstava se očekuje do kraja ove godine, iz prostog razloga jer očekujemo od njih finalne datume, jer isplate ne zavise samo od Crne Gore, nego od cijelog sklopa, odnosno dogovora sa državama Zapadnog Balkana.

U narednom periodu, najavljuje Gorčević, očekuje ih potpisivanje i ratifikacija sporazuma o pristupanju instrumentu EU i za reforme i rast, kao i sporazum o kreditu sa EU.

-Ova godina biće prva u nizu uspješnih godina za evropski put. Nakon već dvije vladine konferencije koje su bile u januaru i junu mjesecu, nakon dobijenog produktivnog Ibara, sada već govorimo o završetku reformske agende na kojoj se radilo više od deset mjeseci. Sigurna sam da sve reforme radimo i u interresu za građane Crne Gore, a svakako da ćemo kroz određene projekte imati i jedan boljitak. Osim toga, govorimo već sad i zvanično o zatvaranju poglavlja krajem godine i novoj međunarodnoj konferenciji  u decembru mjesecu - zaključila je Gorčević.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.