Moskva o dodatnoj pomoći Ukrajini:

Moskva o dodatnoj pomoći Ukrajini: "EU je izgubila razum"

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je oštro reagovalo na vijest da Evropska unija izdvaja dodatna sredstva za vojnu pomoć Ukrajini.

Njemačka bi trebalo da odobri blizu 400 miliona eura dodatne vojne pomoći Ukrajini zbog invazije Rusije, navodi se u pismu ministarstva finansija u koje je Rojters imao uvid.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) izjavila je u četvrtak da će 160 miliona eura zamrznutih prihoda ruske imovine biti preusmjereno da bi se podmirile hitne humanitarne potrebe Ukrajine za ovu zimu.

Rusija je ugasila oko devet gigavata energetske infrastrukture Ukrajine, za koju je Fon der Lajen rekla da je "ekvivalent snage tri baltičke države".

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ponovila je tvrdnju da je EU izgubila autonomiju i da je potčinjena ciljevima Vašingtona.

-Sada je EU izgubila razum i paralisala svoju volju kako bi nastavila da prati konfrontacijski, a za EU samoubilački kurs. To je kurs eskalacije tenzija sa Rusijom- rekla je Zaharova.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov neće se sastati sa svojim američkim kolegom Entonijem Blinkenom iako obojica prisustvuju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku ovog vikenda, saopštila je Moskva 20. septembra.

Tenzije između Rusije i Sjedinjenih Država su se pogoršale u dvije i po godine otkako je Moskva pokrenula svoju vojnu ofanzivu na Ukrajinu, a Vašington trenutno razmišlja da li da Ukrajini da zeleno svijetlo za napad na ciljeve unutar Rusije.

- Naravno da ne. O čemu ima da se priča sa njim (Blinkenom)?", rekao je zamjenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov na pitanje o mogućem sastanku najviših diplomata - prenose ruski mediji.

Očekuje se da će više od 130 šefova država i predstavnika vlada prisustvovati Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku u nedelju, u vrijeme kada se čini da međunarodna zajednica nije u stanju da reguliše sukobe u Ukrajini, Gazi, Libanu i Sudanu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.