"Prvi korak do mira je priznanje i praštanje grešaka prošlosti"

Kroz svoju dugu istoriju Crna Gora je prošla kroz mnoge izazove, uključujući sukobe i političke napetosti. Kao multietnička i multikonfesionalna država ta njena različitost predstavlja bogatstvo, ali i izazov u pogledu očuvanja društvenog mira a napori da se promoviše suživot različitih naroda, vjera i kultura ključni su na tom putu, kazao je potpredsjednik Skupštine Crne Gore Nikola Camaj čestitajući građanima Crne Gore 21. septembar – Međunarodni dan mira.

"Politika tolerancije i dijaloga kao i privrženost evropskim integracijama, doprinose očuvanju stabilnosti i smanjenju tenzija. U posljednje vrijeme, političke razlike i društvene podjele povremeno izazivaju napetosti, ali dijalog i mirno rješavanje konflikata ostaju prioritet za većinu građana i institucija", istakao je on. 

Prvi korak do mira je, kako je kazao Camaj, kroz priznanje i praštanje grešaka prošlosti odnosno momenat kada odlučimo da umjesto te prošlosti izaberemo sadašnjost radi budućnosti.

Očuvanje mira, poručuje, zahtijeva stalne napore svih društvenih aktera – od političara do običnih građana – kako bi se izgradilo stabilno, pravedno i prosperitetno društvo. Mir u Crnoj Gori, kao i u bilo kojoj zemlji, od suštinskog je značaja za stabilnost, napredak i blagostanje.

"Zato je naš zajednički zadatak graditi pošten i inkluzivan svijet u kome će različitost biti prihvaćena jer mir znači i slobodu izbora, prihvatanje jedni drugih, osjećaj jednakosti. Onaj ko nosi mir u sebi nikada ni na koji način ne može nauditi nikome!“, zaključuje Camaj. 

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.