Zanatske firme u Njemačkoj bezuspješno traže 113.000 radnika
Ilustracija

Zanatske firme u Njemačkoj bezuspješno traže 113.000 radnika

Njemačke zanatske firme trenutno ne mogu da popune više od 100.000 otvorenih mjesta. Podatak ilustruje kritičan manjak kvalifikovane radne snage koja muči i druge sektore privrede.

Institut za njemačku privredu (IW), blizak sindikatima, u petak je objavio studiju koja navodi da zanatlije bezuspješno tragaju za 113.000 stručnih radnika.

Nepopunjeno je, između ostalog, 18.300 pozicija građevinskog električara, 16.300 automehaničara i 12.000 stručnih radnika za postavljanje i servisiranje sanitarija, klima-uređaja i grijanja.

Autori navode da rast tražnje za radnom snagom daleko nadmašuje blago povećanje broja ugovora o praktičnog obuci, odnosno šegrtovanju.

“Taj jaz raste iz godine u godinu,” rekla je jedan od autora, Lidia Malin (Lydia).

Ona je ukazala da je “zaposlenje u zanatstvu raznovrsno i mladima rano omogućava da preuzmu odgovornost za sebe, a time i dobiju dobru profesionalnu perspektivu.”

Osim toga, rekla je, zanatski rad je otporan na krize i uvijek tražen.

Predstavnica sindikata metalskih radnika IG Metal Nadin Boguslavski (Nadine Boguslawski) je pozvala poslodavce da poprave uslove praktikantima i tako privuku više mladih.

To uključuje više obavezujućih dogovora o kolektivnom ugovoru, dodala je.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.