Napad IDF-a na školu u Gazi – više od 20 stradalih, 30 ranjenih; Hezbolah potvrdio smrt još jednog komandant

Napad IDF-a na školu u Gazi – više od 20 stradalih, 30 ranjenih; Hezbolah potvrdio smrt još jednog komandant

''Danas, prije nego što bude prekasno, morate shvatiti da ta eksplozija neće poštedjeti ni istok ni zapad i vratiće nas u mračno doba,'', rekao je ministar vanjskih poslova Libana Abdallah Bou Habib. Premijer Benjamin Netanjahu izdao je kratko saopštenje nakon ubistva komandanta Hezbolaha u kojem je izjavio da su ciljevi Izraela jasni i njegove akcije govore same za sebe.

Izraelski vojni napadi nastavljeni su širom Pojasa Gaze, uključujući Rafu, gdje su zabilježene teške borbe, a izraelske snage uništile su dvije stambene kuće, ubivši najmanje 13 ljudi.

Savjet bezbjednosti UN-a održao je hitan sastanak nakon eksplozija koje su pogodile komunikacione uređaje širom Libana ranije ove sedmice.

Na sastanku Savjeta bezbjednosti UN-a, libanski ministar vanjskih poslova upravo je upozorio da “niko na ovom svijetu više nije siguran” nakon napada na komunikacijske uređaje u zemlji.

Abdallah Bou Habib takođe je pokazao sliku koja prikazuje teške povrede za koje je rekao da su nastale tokom napada, kada su daljinski aktivirani uređaji iza čega, po bezbjednosnim izvorima, stoji Izrael.

“Ne tražimo osvetu”, dodao je. “Samo tražimo pravdu.”

Pozvao je Savjet da “okonča rat na svim frontovima” te upozorio svijet da ne bude “nijemi svjedok velikoj eksploziji koja se nazire na horizontu”.

Napad IDF-a na školu u Gazi – više od 20 stradalih, 30 ranjenih

Najmanje 22 osobe su poginule u izraelskom vazdušnom napadu na školu El Falah u kojoj su se nalazila raseljena lica, u naselju El Zejtun, južno od grada Gaze, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze.

U saopštenju se dodaje se da je u napadu ranjeno još 30 osoba. Izraelska vojska je saopštila da je ranije danas da je izvela vazdušni napad na grupu Hamasovih operativaca u komandnoj prostoriji koja se nalazila u okviru bivše škole u ​​gradu Gazi.

Prema saopštenju izraelske vojske, Hamas je koristio školu El Falah u naselju Zejtun za planiranje i izvođenje napada na izraelsku vojsku i teritoriju Izraela.

Izraelska vojska je optužila Hamas da “sistematski” koristi civilne lokacije za terorističke akcije. Teroristička organizacija Hamas sistematski krši međunarodno pravo djelujući unutar civilne infrastrukture, dodala je vojska.

Od izbijanja rata između Izraela i Hamasa, izraelska vojska je napadala brojne škole, pune desetina hiljada Palestinaca protjeranih iz svojih domova izraelskim ofanzivama i naredbama za evakuaciju.

Početkom mjeseca, u izraelskom napadu na školu u izbjegličkom kampu Nuseirat, poginulo je 14 osoba, naveli su palestinski medicinski zvaničnici.

Izraelska vojska saopštila je da je gađala militante Hamasa koji su planirali napade iz unutrašnjosti škole.

Iz Libana na sjever Izraela ispaljeno oko 25 raketa

Baraž od oko 25 raketa ispaljen je iz Libana na sjeverni Izrael, prenosi izraelska vojska.

Napad je uslijedio nekoliko trenutaka nakon što je IDF saopštio da izvodi vazdušne napade na Hezbolah u južnom Libanu.

Nema izvještaja o povrijeđenima u napadu.

Hamnei: Izrael čini “besramne zločine” nad djecom

Vrhovni vođa Irana, ajatolah Ali Hamnei, izjavio je da Izrael čini “besramne zločine” nad djecom, ne nad borcima.

Hamnei je pozvao na unutrašnju snagu među muslimanima radi iskorjenjivanja, kako je naveo, “malignog kancerogenog tumora iz Palestine”, prenosi Rojters.

Izjava Hamneija usledila je dan nakon izraelskog vazdušnog napada na libansku prijestonicu Bejrut, u kojem je, prema podacima libanskog Ministarstva zdravlja, ubijena 31 osoba, među kojima troje djece i sedam žena.

Od početka ofanzive na Gazu ubijen 41.391 Palestinac

U vojnoj ofanzivi Izraela u pojasu Gaze od 7. oktobra ubijen je najmanje 41.391 Palestinac, a ranjeno 95.760, saopštilo je Ministarstvo zdravlja palestinske enklave.

VAFA: Najmanje 13 civila ubijeno u izraelskom vazdušnom napadu na školu u Gazi

Najmanje 13 civila ubijeno je u izraelskom vazdušnom napadu na školu u kojoj se nalaze raseljena lica u naselju Al-Zejtun, južno od grada Gaze, prenosi palestinska agencija VAFA.

Dodaje se da su desetine civila zadobili različite povrede u napadu na školu Al-Falah u istom naselju.

Izraelska vojska saopštila je da je izvela vazdušni napad na grupu Hamasovih operativaca u komandnoj prostoriji koja se nalazila u okviru bivše škole u ​​gradu Gazi, prenosi Tajms of Izrael.

Prema saopštenju izraelske vojske, Hamas je koristio školu Al-Falah u naselju Zejtun za planiranje i izvođenje napada na izraelsku vojsku i teritoriju Izraela.

Izraelska vojska je optužila Hamas da “sistematski” koristi civilne lokacije za terorističke akcije.

Hamas: Ubistvo višeg čelnika Hezbolaha ponovno potvrđuje jedinstvo među grupama

Hamas saopštio da ubistvo vođe Hezbolaha Ibrahima Aqila u južnim predgrađima Bejruta ponovno potvrđuje jedinstvo između dvije grupe i njihovu zajedničku sudbinu.

U saopštenju se navodi da je Aqilovo ubistvo “ludost” i da će Izrael platiti cijenu za to.

Hamas se takođe zahvalio libanskoj grupi na kontinuiranoj podršci palestinskom narodu, koji Izrael “istrijebljuje”.

Erdogan: Izrael ponovno izvodi napade poput terorističke organizacije

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan osudio je izraelske napade u Libanu, ocijenivši da su ti napadi dokazali zabrinutost zbog izraelskih ambicija da proširi sukob u cijeloj regiji.

Obraćajući se medijima u Istanbulu, Erdogan je rekao da Izrael izvodi napade poput terorističke organizacije.

“Ovim napadom [eksplozije dojavljivača u Libanu], Izrael je pokazao da nema civilne osjetljivosti, da može koristiti bilo koje sredstvo da ostvari svoje mrske ambicije”, rekao je, dodajući da se regija sada suočava s “neobjašnjivo velikom krizom”.

Izrael uvodi ograničenja za letove na sjeveru zemlje

Izraelski vazdušni prostor od primorskog grada Hadere i prema sjeveru je zatvoren, navodi Times of Israel pozivajući se na izraelske avijacijske vlasti.

Informacija važi 24 sata i uglavnom se odnosi samo na rekreacijske i poljoprivredne letove, navodi se u izvještaju, dodajući da se ne odnosi na hitne borbe vojske, policije, vatrogasaca, medicinske evakuacije ili letove za servisiranje naftnih platformi.

Vlada Gaze: Najmanje 21 osoba ubijena u napadu na školu u gradu Gazi

Kabinet za medije Vlade Gaze saopštio je da je Izrael počinio “užasan masakr” bombardovanjem škole al-Zeitoun u istočnom dijelu grada Gaze.

Potvrđeno je da je ubijena 21 osoba, uključujući 13 djece, šest žena i tromjesečno dijete.

Ranjeno je 30 osoba, među kojima je nekoliko osoba zadobilo teške opekline. Dvije osobe i dalje su vode kao nestale, dodali su iz ureda.

Hezbolah potvrdio ubistvo Ibrahima Aqila

Libanska grupa je saopšila da je vrhovni vojni komandant danas ubijen u izraelskom napadu u Bejrutu.

Ministarstvo zdravlja: U izraelskom napadu na Bejrut 14 ubijenih

Libansko ministarstvo zdravlja kaže da timovi za spašavanje još uvijek kopaju kroz ruševine izraelskog napada na zgradu u južnim predgrađima Bejruta.

Dodali su da se očekuju dodatne žrtve.

Za Netanjahua nema odstupanja

Premijer Benjamin Netanjahu izdao je kratko saopštenje nakon ubistva komandanta Hezbolaha u kojem je izjavio da su ciljevi Izraela jasni i njegove akcije govore same za sebe.

Savjet bezbjednosti UN-a održao hitan sastanak nakon eksplozija u Libanu

Savjet bezbjednosti UN-a održao je hitan sastanak nakon eksplozija koje su pogodile komunikacione uređaje širom Libana ranije ove sedmice.

Šef UN-a za ljudska prava Volker Turk rekao je da napadi predstavljaju kršenje međunarodnog prava.

“Ovi napadi predstavljaju novi razvoj u ratovanju, gdje komunikacioni alati postaju oružje koje istovremeno eksplodira na pijacam, na uglovima ulica i u domovima kako se odvija svakodnevni život”, rekao je Turk.

U napadima je ubijeno najmanje 37 ljudi, uključujući civile. Liban je okrivio Izrael i zatražio od SB UN da prozove počinitelje i osudi napad.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.