Sve je na svom mjestu, i Vlada i spomenik mitropolitu

Sve je na svom mjestu, i Vlada i spomenik mitropolitu

Kada sjednicu Vlade napuste ministri iz nekoliko partija, pa čak i iz premijerove, u svim demokratskim državama to bi značilo početak ozbiljne političke krize – osim u Crnoj Gori, gdje se, sve su prilike, neće ništa promijeniti.

Sagovornici "Dana" smatraju da se radi o jednom političkom performansu, koji ima za cilj da zamaže oči dijelu crnogorske javnosti i stvori privid samobitnosti i principijelnosti, a koji, u konačnom, neće imati nikakve negativne efekte na stabilnost Vlade.

Ministri iz redova Bošnjačke stranke i albanskih partija napustili su u četvrtak sjednicu Vlade na kojoj je data saglasnost za podizanje spomenika upokojenom mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju.

Građanski aktivista Dževdet Pepić kaže za naš list da se na političkoj sceni nakon ovoga neće mnogo toga promijeniti.

– To je jedan populistički potez, koji ih, praktično, pravda pred njihovim biračima. Zato ne možemo govoriti o krizi Vlade, jer kada su napustili sjednicu nisu najavili da će napustiti i Vladu. Odavno tvrdim da su naši politički subjekti spremni da napuste Vladu samo kada su nezadovoljni podjelom kolača vlasti po širini i dubini. Ova preglomazna vlada zbog toga lako prevazilazi ovakve izazove, koji su samo maska. Zato joj i ne predviđam tako brz kraj, odnosno, ne očekujem brz dolazak 45. Vlade. Mislim da je ovo više bila predstava za javnost nego neki politički potez koji može imati ozbiljnije političke posljedice – kaže Pepić.

I profesor na Fakultetu političkih nauka Vladimir Pavićević smatra da niko neće napustiti Vladu jer partije procjenjuju da im takav potez neće ništa donijeti.

Pavićević: Ne isplati im se rušenje Vlade

Pavićević je ubijeđen da ni jedna od partija koje su u vladi Milojka Spajića neće napustiti izvršnu vlast, pa ni zbog dozvole za podizanje spomenika mitropolitu Amfilohiju.

– Niko neće napustiti Vladu zato što imaju procjenu da im takav potez ništa ne bi donio. Za budućnost Spajićeve vlade ključni su podgorički izbori. To je ono što svi očekuju i prema čemu će se upravljati, jer ti izbori odslikavaju, otprilike, i političku sliku na nivou čitave Crne Gore. To je razlog što svi nestrpljivo čekaju rezultate izbora u glavnom gradu Crne Gore – kaže Pavićević.

– Blaženopočivši mitropolit Amfilohije je bio autoritet i među hrišćanima i među drugima koji su posvećeni pitanjima vjere i religije. U teškom trenutku 2004. godine branio je Bajrakli džamiju od neobuzdane gomile. On je svojim djelom zaslužio da mu bude podignut spomenik – kazao je Pavićević za "Dan".

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.