Zelenski: Ako se Rusiji dozvoli da pobijedi, to će imati katastrofalne posljedice po SAD

Zelenski: Ako se Rusiji dozvoli da pobijedi, to će imati katastrofalne posljedice po SAD

Ukrajina je učinila sve što je bilo moguće da izbjegne uvlačenje Amerike u rat, ali ako Rusiji bude dozvoljeno da pobijedi, to će imati katastrofalne posledice po samu Ameriku, izjavio je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski uoči posjete Sjedinjenim Državama.

Kako je rekao u intervjuu za „Njujorker“, da Ukrajina nije pružila otpor, Putin bi krenuo dalje.

„Prvo, oko 40 miliona imigranata bi došlo u Evropu, Ameriku i Kanadu. Drugo, izgubili biste najveću državu u Evropi – ogroman udarac američkom uticaju na kontinentu. Rusija bi sada imala puni uticaj tamo. Izgubili biste sve. Poljsku, Njemačku i vaš uticaj bi bio ravan nuli“, rekao je Zelenski.

On je naglasio da američka javnost mora da shvati da sama činjenica postojanja Ukrajine nije problem, ali je istovremeno otpor Ukrajine omogućio Americi da riješi mnoge druge probleme.

Rusija bi umjesto Ukrajine mogla da napadne Poljsku ili baltičke zemlje koje su članice NATO, a za SAD bi to bila „katastrofa, udarac ispod pojasa“.

„U ovom slučaju, sigurno ćete biti uključeni u rat punih razmjera – sa trupama na terenu, finansiranjem, investicijama, a američka ekonomija bi prešla na ratne noge. Dakle, reći da ste bili uključeni u ovaj rat dugo vremena jednostavno nije tačno: vjerujem da smo mi spasili Ameriku od totalnog rata“, naglasio je Zelenski.

On je takođe kazao da ako podrška Ukrajini oslabi, Rusija može „odlučiti da je to dovoljno i da napadne Poljsku, na primjer, kao odgovor na neku vrstu provokacije od strane Bjelorusije“, prenio je Unian.

„I sada, posle dvije i po godine vaše podrške i ulaganja, na čemu smo veoma zahvalni, možete sve to da pomnožite sa nulom. Amerika bi morala da počne da ulaže od nule i to u ratu potpuno drugog kalibra. Američki vojnici će se boriti protiv toga i sve ovo, dodao bih, donijeće ogromnu korist Rusiji“, naglasio je predsjednik Ukrajine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.