Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Milatović primio studente College of Europe

"Nacionalizam i populizam nas udaljavaju od EU"

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović primio je rektorku College of Europe Federiku Mogerini i studente novootvorenog kampusa tog koledža u Tirani.

On je istakao da na evropskom putu, pred regionom i Crnom Gorom stoje brojni izazovi, a da su u ovom momentu to nacionalizam i populizam, koji nas udaljavaju od Evropske unije.

“Zbog svega što smo do sada postigli, ne smijemo dozvoliti da nas neodgovorne i nedovoljno transparentne politike, kakvima svjedočimo u Crnoj Gori u posljednjem periodu, ali i jačanje nacionalizma koji dijeli društvo, udalje od našeg primarnog cilja- a to je članstvo u EU do 2028. godine”, saopštio je Milatović.

On je kazao da Evropska unija nije kompletna bez Zapadnog Balkana, da Crna Gora ima brojne prednosti u odnosu na druge zemlje kandidate i da bi članstvo u EU bilo pozitivan signal da je proces proširenja još uvijek živ. Upozorio je da se demokratski progres ne može uzimati zdravo za gotovo.

“Nacionalizam potkopava ideju Evrope i ugrožava građanski karakter našeg društva, a vjerujem da je Crna Gora istinski građanska država, što je njena velika vrijednost. Zato sam veoma glasno protiv toga, na braniku građanskog društva- i to je moja jasna politika”, kazao je Milatović.

On je iskazao zahvalnost rektorki Mogerini na njenoj posvećenosti regionu Zapadnog Balkana.

“Zahvalan sam vam na vašem kontinuiranom angažmanu u produbljivanju razumijevanja EU, poštujući i čuvajući njene osnovne vrijednosti i principe. Novootvoreni koledž biće važan most između EU i Zapadnog Balkana, promovišući znanje i liderstvo u evropskim studijama”, kazao je  Milatović.

Kampus u Tirani je treća po redu institucija u okviru College of Europe, nakon Belgije i Poljske, otvorena prošle godine tokom Samita Berlinskog procesa, sa ciljem unaprjeđenja evropskih integracija i regionalne saradnje.

Akademski programi su počeli ove godine sa prvom generacijom od 32 studenta iz EU i Balkana, uključujući studentkinju iz Crne Gore.

“Posebno mi je drago što imamo studentkinju iz naše zemlje u kampusu u Tirani, Minu Milović, koja će biti u prilici da stekne nova znanja o evropskim politikama i procesu donošenja odluka u EU. Želim vam svima da ta znanja budu temelj vaših budućih profesionalnih poduhvata, njegujući karijere posvećene unaprjeđenju evropskih ideala i promociji diplomatske izvrsnosti. Ovo je način da se pokaže da je svaki napredak nagrađen na osnovu zasluga, kao i da se oživi nada u evropsku perspektivu svih zemalja kandidata”, zaključio je Milatović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.