Nije zvala patronažu i niko u jutarnjim satima nije kucao na vrata njenog stana

Nije zvala patronažu i niko u jutarnjim satima nije kucao na vrata njenog stana

Onkološka pacijentkinja Dika Rizvanović negirala tvrdnje menadžmenta Doma zdravlja Iz Doma zdravlja glavnog grada Pobjedi su kazali da se uzimaju detaljnije izjave od zaposlenih i ovaj prigovor će, kao što je to i praksa, biti pravno obrađen i odgovor poslat Ministarstvu zdravlja odmah. Istakli su da smatraju da treba ostaviti nadležne službe da rade svoj posao i procesuiraju pritužbu ove pacijentkinje do kraja, na istom profesionalnom nivou kao što to praktikuju u svakodnevnom radu

Onkološka pacijentkinja iz Podgorice Dika Rizvanović negirala je navode Doma zdravlja da je u subotu 14. septembra patronažna sestra dolazila na njenu kućnu adresu, kao i dio iz reagovanja menadžementa Doma zdravlja, u kojem se navodi da je ona sama u 18 sati i 20 minuta zvala patronažnu službu kako bi primila terapiju. Za to je Pobjedi i priložila dokaze u vidu listinga na telefonu, koji je redakciji dat na uvid. Patronaža je prema tome listingu ipak zvala nju. Tada joj je rečeno da su na nju slučajno zaboravili i da im je radno vrijeme završeno. Radno vrijeme im je do 19 sati.

- O mom slučaju obaviješteno je i Ministarstvo zdravlja istog dana, ali u mejlu koji sam od njih dobila navodi se da se iz Doma zdravlja još uvijek čeka povratna informacija. Na listi čekanja za odgovor sam i ja, iako sam prvog dana podnijela prigovor glavnoj patronažnoj sestri - ispričala je Rizvanović.

U reagovanju Doma zdravlja je prošle sedmice navedeno da je patronažna sestra dolazila u prijepodnevnim časovima, ali da joj niko nije otvorio vrata.

Rizvanović pak tvrdi da 14. septembra u prijepodnevnim časovima niko nije dolazio na vrata njenog stana, a kako kaže, spremna je da traži i snimak kamere u zgradi u kojoj živi, kako bi potvrdila vjerodostojnost ove informacije. Prigovor je upućen glavnoj patronažnoj sestri.

- Glavnoj patronažnoj sestri dat je na uvid listing, u kojem se jasno vidi ko je koga zvao, za što postoje jasni dokazi. I sada ne možemo da se ne pitamo ko ovdje ne govori istinu. Moja bolesna majka, novinarka, koja prema riječima menadžmenta plasira čitaocima poluinformacije, ili pak možda zaposleni, koji su tog dana odlučili da u 18.20 završe smjenu i kao ,,slučajno“ zaborave teškog bolesnika sa karcinomom pluća - rekla je Ajla Biger, ćerka pacijentkinje Rizvanović.

Biger je kazala da se ne može pričati da je sve u redu u našem zdravstvenom sistemu kada ovakvi slučajevi postoje.

- Moramo pisati, pričati o tome, skrenuti pažnju, kako bismo u sistemu gdje postoje propusti pokušali da ih riješimo, kako se više ne bi ponovili. Pacijent sa karcinomom pluća, još nepokretan, ne može da bude zaboravljen i prepušten sam sebi da se snalazi kako da dođe po terapiju protiv gušenja, to prosto nije moralno, etički, nije ljudski, a tek onda nije profesionalno - istakla je Ajla Bilger.

Iz Doma zdravlja glavnog grada naveli su da su od zaštitnika prava pacijenata dobili informaciju da je prigovor povodom slučaja Rizvanović stigao na adresu ove instititucije.

- Uzimaju se detaljnije izjave od zaposlenih i ovaj prigovor će, kao što je to i praksa, biti pravno obrađen i odgovor poslat Ministarstvu zdravlja odmah početkom sljedeće radne nedjelje. Smatramo da treba da ostavimo nadležne službe da rade svoj posao i procesuiraju pritužbu ove pacijentkinje do kraja, na istom profesionalnom nivou kao što to praktikuju u svakodnevnom radu - kazali su kratko iz Doma zdravlja glavnog grada.

Podsjećamo, iz Doma zdravlja u reagovanju na tekst ,,Uz pomoć komšija onkološka bolesnica pošla na terapiju“, koji je objavljen prošle sedmice, navodi se da nijesu objektivno iznijete informacije i činjenice u vezi sa djelovanjem patronažne sestre, koja, kako su istakli, do sada ima besprekornu karijeru kada je u pitanju aplikacija terapije pacijentkinji Diki Rizvanović. Naveli su da se tekstom neopravdano šteti ugledu rada zaposlene i ustanove u cjelini.

- Poštovani građani, patronažna sestra je aplicirala terapiju pacijentkinji Diki Rizvanović već nekoliko dana po nalozima izabranog doktora. S obzirom na to da je znala da pacijentkinja živi sama, dolazila je u proteklom periodu u vrijeme kada je to pacijentkinji odgovaralo i vraćala se u stan da provjeri da li je sve u redu. U subotu, 14. 9, posjetila je pacijentkinju u prijepodnevnim časovima, gdje joj niko nije otvorio zaključana vrata. U poslijepodnevnim časovima dobila je poziv od pacijentkinje u 18.20 sati (njeno radno vrijeme se završilo u 13 h) i dogovor je ostao da dođe sjutra ujutru, što je pacijentkinja odbila. Sve je detaljno opisano u izjašnjenju zaposlene, koje je dostavila menadžmentu – piše u ranijem reagovanju Doma zdravlja.

Pobjeda nije pisala o patronažnoj sestri kojoj se smjena završava u 13 sati, već o događaju iz druge, popodnevne smjene. Porodica Rizvanović je negirala da su vrata bila zaključana i pojasnila da pacijentkinju niko nije ni zvao do 18.20 časova.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.