Gorčević: Odlučni smo da postanemo sljedeća članica EU
Maida Gorčević

na sastanku Savjeta za opšte poslove EU

Gorčević: Odlučni smo da postanemo sljedeća članica EU

"Naš cilj je da obezbijedimo mjerljive, stabilne i održive rezultate u svim oblastima, a posebno na polju vladavine prava. Politička volja i stabilnost su garant da neophodne reforme sprovedemo na kvalitetan način i u najkraćim rokovima. Sa stoprocentnom usklađenošću sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, upotrebom eura, 80% podrške javnosti za članstvo u EU, odsustvom otvorenih sporova sa susjedima i sa statusom favorita u pristupnim pregovorima, jasno iskazujemo našu odlučnost da Crna Gora bude sljedeća članica EU“, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Ona je danas u Briselu, učestvovala na sastanku Savjeta za opšte poslove EU, koji je organizovalo stalno predstavništvo Mađarske pri EU, u okviru predsjedavanja te države Savjetom EU.

Ministarka Gorčević je kazala da je dobijanje IBAR-a bilo prekretnica u pristupnim pregovorima sa EU, ne samo za Crnu Goru, već i za čitav region Zapadnog Balkana, i iznijela uvjerenje da će uspjeh Crne Gore imati pozitivan efekat na druge zemlje kandidate.

"Naše namjere su bile jasne već u prvih 100 dana mandata Vlade, kada smo se pozabavili najosetljivijim pitanjima iz oblasti pravosuđa, koje je predstavljalo glavni kamen spoticanja na evropskom putu Crne Gore, skoro deceniju. Obezbjeđivanje dvotrećinske većine u parlamentu za najviša sudska imenovanja je bilo prekretnica i jasan signal da je Crna Gora posvećena da uradi sve što je potrebno kako bi ubrzala pregovore s EU, a usvajanje 12 sistemskih zakona i 4 strategije je potvrdilo da je unapređenje stanja u vladavini prava, naš prioritet“, kazala je ministarka.

Gorčević je istakla da, nakon dobijanja IBARa, nadležne institucije nastavljaju rad na svim oblastima koje su dio pregovaračkih poglavlja 23 i 24, u skladu sa pravnim tekovinama EU i najboljim evropskim standardima i praksama.

Po prvi put u diskusiji na Savjetu za opšte poslove (GAC), pored 27 država članica EU, učestvovali su i predstavnici četiri države kandidatkinje za članstvo u EU: Albanija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija kao ravnopravni učesnici, čime je potvrđena je nedvosmislena posvećenost EU da podrži reformske napore ovih država kandidata i pripreme za njihovo buduće članstvo u EU.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o Izvještaju o vladavini prava za 2024. godinu

"Imamo predstavnike Albanije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije koji će učestvovati u drugom dijelu diskusije koji će biti posvećen trendovima u oblasti vladavine prava. Želim da naglasim da će države kandidati učestvovati u diskusiji ravnopravno što znači da ćemo diskutovati sa njima, a ne o njima. Nadam se da ćemo im pružiti podršku u njihovim reformama i procesu pristupanja“, kazao je ministar evropskih poslova Mađarske, Janoš Boka na početku sastanka.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.