Internacionalna policijska organizacija i NVO Sistem o samoubistvu Boškovića: Nestručnost nadležnih institucija dodatno produbila tragediju

Internacionalna policijska organizacija i NVO Sistem o samoubistvu Boškovića: Nestručnost nadležnih institucija dodatno produbila tragediju

Internacionalna policijska organizacija, zajedno sa NVO Sistem, oštro osuđuje očiglednu nestručnost i ozbiljne propuste u radu nadležnih institucija, koji su rezultirali tragičnim ishodom u slučaju Miljana Boškovića, osumnjičenog za ubistvo bivše supruge Biljane Pavićević, a čije beživotno tijelo je pronadjeno u toaletu spuškog zatvora, navodi se u zajedničkom saopštenju koje potpisuju Neda Radović i Momčilo Šćekić.

Prijave o porodičnom nasilju, koje uključuju prijetnje smrću i posjedovanje vatrenog oružja, ne smiju se tretirati olako, dodaju u saopštenju.

Ističu da ovakvi slučajevi ukazuju na nedopustiv nivo amaterizma i neodgovornosti u postupanju nadležnih institucija.

- Smatramo da je sistem neophodno unaprijediti kroz strože praćenje prijava nasilja, sprovođenje detaljnih psiholoških procjena prijavljenih počinilaca, te aktivno uključivanje socijalnih službi radi preventivnog djelovanja. Preporučujemo obavezno uvođenje elektronskih narukvica za osobe kojima je izrečena zabrana prilaska, kako bi se efikasnije kontrolisalo njihovo kretanje i spriječile ovakve tragedije u budućnosti - naveli su.

Ovaj tragičan događaj je jasan poziv na hitnu reformu zaštitnih mjera, jer ovakvi propusti ne smiju proći bez odgovornosti, zaključuju u saopštenju.

Izvor:DAN

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.