Jeftini trikovi botova i pristrasnih portala

Jeftini trikovi botova i pristrasnih portala

Međusobne optužbe kandidata, megalomanska obećanja, već ustaljena pristrasnost medija, ali i jeftino „zakuvane“ dezinformacije obilježile su finiš predizborne kampanje, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju.

U saopštenju koje potpisuje Darvin Murić, glavni i odgovorni urednik sajta Raskrinkavanje.me, ističe se da se pod jeftinim dezinformacijama podrazumijevaju one koje nijesu previše složene i osmišljene ali i dalje „rade posao“ i dolaze do velikog dijela publike. 

- Tako se redakcija Raskrinkavanja tokom prethodnih dana bavila slučajem u kojem je izjava odbornika DPS-a Andrije Klikovca, da će ta partija biti partner svima koji žele da Podgorica i Crna Gora idu naprijed, „nalijepljena“ kandidatkinji sa liste “Jakov Milatović – Za bolju Podgoricu” Nađi Ljiljanić – navodi Murić. 

Iz Raskrinkavanja ukazuju i na situaciju u kojoj su partijski agitatori i botovi kroz fotošop sastanak aktuelnog i bivšeg predsjednika, Jakova Milatovića i Mila Đukanovića, koji se desio prilikom primopredaje dužnosti 2023. godine, prenijeli u sadašnjost, tvrdeći da se sastanak desio u jednom podgoričkom hotelu i da je na njemu dogovorena saradnja. 

- Ministar i nosilac liste Pokreta Evropa sad, Saša Mujović, tokom jedne od debata odgovarao je na pitanje predsjednika GP URA Dritana Abazovića da li je dobio stan od DPS-a, objasnio da je kao i veliki broj univerzitetskih profesora pod povoljnim uslovima kupio stan još prije 13 godina, što je bio znak za jedan od lokalnih portala da objavi da je Mujović odgovorio potvrdno i priznao da mu je DPS dao stan. Uz sve to objavili su i video koji demantuje sami članak – navodi se u saopštenju. 

Kako se dodaje, nacionalističke stranice, poput dobro poznatog Bunta, otišle su dotle da su objavile kako je poslanik DPS-a Andrija Nikolić premijeru Kosova obećao da će, ukoliko pobijede na izborima, Moskovsku ulicu preimenovati u Ulicu Adema Jašarija. 

- Naravno, nastavio se i trend objave izmišljenih istraživanja javnog mnjenja, po ustaljenoj praksi upisivanja procenata partijama po želji i tvrdnje da su autori ugledni istraživači – navodi se. 

Ova kampanja, kako tvrdi Murić, za razliku od mnogih prethodnih, za sada je prošla bez puno interesovanja srpskih tabloida i televizija koje kontroliše tamošnja vlast. 

Izvor:M PORTAL

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.