Bio je poput tumora koji me je izjedao, ovako je Brižit Bardo pričala o svom sinu

Bio je poput tumora koji me je izjedao, ovako je Brižit Bardo pričala o svom sinu

Jedna od najljepših žena u istoriji svjetskog filma, zvijezda anđeoske ljepote i savršenih crta lica slavi 28. septembra 90 godina! Njena slavna koleginica Sofija Loren proslavila je taj životni jubilej prije nekoliko dana (20. septembar). Brižit An-Mari Bardoo odigrala je 47 uloga, ali joj je život priredio najteži scenario.

Brižit Bardo je glumica, ali i pjevačica, manekenka i aktivistkinja za prava životinja. Filmskoj publici predstavila se 1952. u filmu "I Bog stvori ženu" koji je režirao njen bivši suprug Rože Vadim.

Bila je uz Merilin Monro neprikosnoveni seks simbol svijeta, pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka. Kada je imala samo 40 godina, riješila je da ode iz glumačke profesije. Prije toga je igrala u skoro 50 filmova, nekoliko mjuzikala i snimila više od 60 pjesama. Nakon odlaska u penziju posvetila se borbi za prava životinja. Bez ustezanaj je iznosila javno svoje stavove pa je dva puta hapšena zbog javnih uvreda dok je pet puta kažnjavana zbog "podsticanje rasne mržnje nakon što je kritikovala islam i imigraciju u Francuskoj".

Kontroverzna Brižit Bardo je 1985. nagrađena Legijom časti u svojoj rodnoj zemlji, a Los Angeles Times dodijelio joj je drugo mjesto na listi "50 najljepših žena na filmu".

Rođena je u Parizu, kao kćerka inženjera i vlasnika nekoliko industrijskih fabrika u ovom gradu, njen djed po majci bio je direktor osiguravajućeg društva. Bardo je odrasla u luksuzu, ali i pod strogim pravilima svojih roditelja: otac je insistirao na određenoj odjeći koju su ona i njena sestra morale da nose kao i na jasno određenim manirima za stolom dok je majka veoam selektivno birala društvo za svoje kćerke.

Bardo je otkrila da je u djetinjstvu doživjela veliku traumu kada su ona i njena sestra razbile omiljenu vazu njenih roditelja dok su se igrale u kući, otac ih je bičevao 20 puta i od tada se prema njima ponašao kao prema „strancima“, pa su morale da mu se obraćaju krajnje formalno. Glumica je zbog toga zazirala od svojih roditelja i kasnije postala buntovnica.

Brižit Bardo za koju se vezuje priča i da je imala više od 100 ljubavnika, udavala se četiri puta. Od 1992. je u braku sa Bernarom d'Ormajem, bivšim savjetnikom Marin le Pen. Bila je udata i za Žaka Šarjea i Gintera Zahsa.

Slavna glumica Brižit Bardo teško se borila sa majčinstvom. O njenom odnosu sa sinom često se pisalo, a šta se zapravo desilo prije i poslije rođenja njenog nasljednika?

"Bio je kao tumor koji me je jeo iznutra, kojeg sam nosila u svom natečenom tijelu," piše u memoarima Brižit Bardo, prenosi slobodenpecat.mk. Rečenica se odnosi na njenu trudnoću koja se dogodila kada je glumica imala 25 godina.

Čekala je sina sa glumcem Žakom Šarijem, ali je vijest o prinovi nije obradovala. Pokušala je da pronađe doktora koji bi izvršio abortus, ali je u to vrijeme ta vrsta operacije bila zabranjena u Francuskoj. Otac bebe ubijedio ju je da odustane od ove odluke i da se uda za njega.

Najteži za Brižit bili su posljednji mjeseci trudnoće. Imajući u vidu veličinu njene popularnosti, fotografi su opsjedali njenu kuću u namjeri da zabilježe fotografiju poznate trudnice.

[Brižit Bardo] Brižit Bardo (Foto:Guliver(AP Photo/Duclos) Brigitte Bardot)

Nije željela da viđa sina

Zanosna Francuskinja nije izlazila iz svog doma pa je čak i odlučila da se porodi kod kuće. Na svijet je došao dječak kom je dato ime Nikolas. Brižit nije željela da doji bebu, a priređivala je i ispade zbog "nehumane medicinske sestre" koja je brinula o djetetu.

Iako je Šarije vjerovao da će se situacije promijeniti, Brižit je otišla sa glumcem Semom Fejom. Žak je zatražio razvod i starateljstvo nad sinom. Glumica je odlučila da mu ustupi to pravo, smatrajući da neko treba o njoj da se brine, pa da nije u stanju da odgaja bebu.

Kako se pisalo, slavna Brižit Bardo bojala se da će uloga majke uticati negativno na njenu karijeru i popularnost kod publike- prije svega muških obožavalaca.

Kada je Nikolas napunio 12 godina, posjetio je majku. Namjeravao je da provede sa njom neko vrijeme, ali je ona riješila da ga vrati ocu jer je to veče morala da ode na jedan važan prijem. Nikolas nakon toga godinama nije želio da vidi majku.

BRI

Kako joj se sin osvetio
Ona je kasnije pokušavala da uspostavi sa njim dobar odnos, ali bez uspjeha.

"Sada imam 47 godina i imam svog 22-godišnjeg sina Nikolasa, svoju porodicu i podršku. Volim ga najviše na svijetu," napisala je Brižit u memoarima.

Njen sin je studirao ekonomiju na Univerzitetu u Parizu. Obožavao je muziku, naučio je da svira klavir, a oprobao se i u komponovanju i aranžiranju pjesama. U mladosti se bavio manekenstvom i taj posao donio mu je poznanstvo sa manekenkom En Lin Bjerkan, kćerkom diplomate, kojom se oženio 1984. Na vjenčanje nije pozvao majku što je Brižit veoma teško podnijela.

Započeo je zatim sa suprugom život u Oslu gdje se nekoliko mjeseci kasnije rodila njihova kćerka. Prije 33 godine dobili su drugu djevojčicu. Nikolas koji je u međuvremenu postao deda, bio je određeno vrijeme u kontaktu sa majkom, ali ju je nakon objavljivanja njenih memoara tužio zbog iznošenja porodičnih tajni u javnost. U tome mu se pridružio i otac. Glumica je morala da isplati 250 hiljada franaka odštete.

Glumica je prošle godine imala velike zdravstvene probleme sa disanjem, ukazana joj je hitna medicisnka pomoć u njenoj vili u Francuskoj.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.