Dešifrovana najstarija ljudska DNK iz Južne Afrike

Dešifrovana najstarija ljudska DNK iz Južne Afrike

Najnovija naučna studija otkrila je da je ljudski genom star 10.000 godina genetski sličan etničkim grupama koje danas žive u provinciji Zapadni Kejp u Južnoj Africi.

Najstarije ikada pronađene ljudske genome u Južnoj Africi, dobijene iz ostataka dvije osobe koje su živjele prije oko 10.000 godina, rekonstruisao je tim istraživača sa Univerziteta Kejptaun (UCT) i Instituta Maks Plank za evolutivnu antropologiju, izvijestila je novinska agencija AFP.

Genetske sekvence potiču od muškarca i žene čiji su ostaci pronađeni u stijeni u blizini južnog priobalnog grada Džordža, oko 370 kilometara istočno od Kejptauna, izjavila je Viktorija Gibons, profesorka biološke antropologije na UCT.

Oni su među trinaest sekvenci rekonstruisanih od ljudskih ostataka pronađenih u skloništu Oakhurst, koji su živjeli između 1.300 i 10.000 godina. Prije ovih otkrića, najstariji rekonstruisani genomi iz regiona vodili su porijeklo od prije oko 2.000 godina, piše Dojče vele.

Genetska stabilnost u najjužnijem delu Afrike
Studija iz Oakhursta dovela je do iznenađujućeg otkrića – najstariji genomi genetski su slični grupama San i Koekoe, koje danas žive u istom regionu, saopštio je UCT.

Slične studije iz Evrope otkrile su istoriju velikih genetskih promjena, nastalih usljed ljudskih migracija tokom posljednjih 10.000 godina, izjavio je vođa studije Joša Grecinger.

„Dobijeni rezultati iz najjužnijeg dela Afrike su prilično drugačiji i sugerišu dugu istoriju relativne genetske stabilnosti“, rekao je on.

Ovo se promijenilo prije oko 1.200 godina, kada su pristigle pridošlice. Oni su u region doneli stočarstvo, poljoprivredu i nove jezike, i počeli da stupaju u interakciju sa lokalnim grupama lovaca sakupljača.

Iako se neki od najranijih dokaza o modernim ljudima mogu pronaći u južnoj Africi, oni su uglavnom loše očuvani, a novija tehnologija omogućava da se taj DNK dobije, izjavila je Viktorija. Gibons za AFP

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.