Opet usvojeni zakoni potrebni za Evropu sad 2
Skupština Crne Gore

Sjednica Skupštine

Opet usvojeni zakoni potrebni za Evropu sad 2

Poslanici u Skupštini Crne Gore usvojili su danas tri zakona koja je prethodno predsjednik države Jakov Milatović vratio na ponovno razmatranje. U pitanju je dio akata koje je Vlada predstavila kao neophodne kako bi došlo do implementacije programa "Evropa sad 2". Ponovo su usvojeni predlozi izmjena Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, Zakona o akcizama i Zakona o porezu na dodatu vrijednost.

Glasovima 42 poslanika, parlament je opet usvojio Zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. Glasalo se uz negodovanje opozicije. 

Parlament je sa 44 glasa za opet usvojio Zakon o akcizama. 

Sa 44 glasa za, Skupština je ponovo izglasala Zakon o porezu na dodatu vrijednost.

Na početku sjednice, poslanik DPS-a Mihailo Anđušić javio se proceduralno ali je potpredsjednica parlamenta i predsjedavajuća Zdenka Popović rekla da proceduru ne može dobiti ako će govoriti o zakonima koji su vraćeni.

Anđušić je rekao da apeluju na poslanike da ne rade to što namjeravaju, i da ne udaraju na standard i kupovnu moć građana. 

Popović je navela da je poslovnik jasan, i da nema prava na proceduru. Ko želi da sazove konferenciju za medije, kazala je, na to svakako ima pravo.

Nezavisna poslanica Jevrosima Pejović rekla je da je prekršen Ustav ovakvim postupanjem u paralmentu, te da pozdravlja današnje hapšenje zbog optužbi za kupovinu ličnih karata uoči izbora u Podgorici. Apelovala je na poslanike da ne podrže povećanje poreza građanima.

Potpredsjednik Skupštine Boris Pejović (PES) kazala je da nije tačno da se povećava porez, jer opšta stopa ostaje ista.

"Ne nasijedajte na te priče, jer se radi o neistinama", rekao je Pejović. 

Miloš Konatar (GP URA) rekao je da je predsjedavajuća prekršila poslovnik, o čemu se i glasalo. Većina poslanika je ocijenila da poslovnik nije prekršen. 

Podsjetimo, Skupština Crne Gore je početkom septembra usvojila sve zakone potrebne za sprovođenje programa Evropa sad 2 po kome će, kako su rekli iz Pokreta Evropa sad, od oktobra 2024. godine biti uvećane sve plate a od januara 2025. godine i sve penzije. Kasnije je Milatović vratio tri zakona poslanicima. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.