Vlasnici tezgi blokiraju tunel ako ne bude dogovora o izgradnji Lidla
Lidl

U Beranama

Vlasnici tezgi blokiraju tunel ako ne bude dogovora o izgradnji Lidla

Egzistencija 150 beranskih porodica od kojih pojedini i preko šest decenija zarađuju hljeb na buvljoj pijaci je ugrožena, jer kako tvrde, zbog izgradnja marketa Lidl preko puta Gimnazije, u oktobru bi trebalo da počne rušenje preko 50 lokala i svih tezgi.

Vlasnici, zakupci lokala i tezgi za Radio Crne Gore poručuju da to neće dozvoliti. Kažu da ako im se ne ne obrate nadležni, koji su odlučili od to da ruše i ako im ne nađu drugi prostor gdje mogu da rade, oni to neće dozvoliti i blokiraće tunel Jelovica.

Novi prostor za rad, kako navode bio i je obećan. Trebalo je da se izgradi tržni centar te da nastave poslovanje.

Međutim, od toga ni dan danas nema ništa. Napominju da su godinama uredno plaćali sve obaveze gradskoj upravi, pitaju se zašto je od preko 20 mogućih lokacija izabrana baš ta, spore i cijenu prodaje zemljišta.

Drugu stranu priče, opštinsku, nijesmo uspjeli da dobijemo.

Odbornička većina na posljednoj sjednici Skupštine minule godine odlučila je da za dva miliona eura proda zemljište predstavnicima njemačkog trgovačkog lanca Lidl.

Kompanija je u januaru uplatila skoro milion eura i obavezala se da će ostatak priložiti kada se zemljište privede namjeni.

Kako je Portal RTCG već pisao, problem prodaje zemljišta „Lidlu“ na najpromjetnijem mjestu, pored saobraćajnice koja vodi do tri srednje škole i Kliničko bolničkog centra, sigurno će biti vruć krompir za buduću lokalnu vlast u gradu.

Sada je već sasvim izvjesno da se dosadašnja lokalna vlast može smatrati bivšom, koliko god se prolongiralo zakazivanje sjednice i raspuštanje lokalnog parlamnta na kojem bi se skratio mandat odbornicima, što su od predsjednika SO Miluna Rmuša zahtijevali i Ministarstvo javne uprave i Vlada Crne Gore.

Koliko god se taj proces odugovlačio i Opština Berane uvlačila u sve anarhičnije stanje, na kraju će se morati završiti uvođenjem prinudne uprave, odnosno raspisivanjem vanrednih lokalnih izbora.

Nakon tih izbora kako će izgledati lokalna politička scena u Beranama, teško je prdvidjeti, ali nije nemoguće da bi nekoj novoj vlasti, pitanje zemljišta koje je prodato kompaniji „Lidl“ moglo biti kamen o vratu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.