Klinika za psihijatriju otvorena 18. septembra, useljenje pacijenata nakon upisa u katastar

Klinika za psihijatriju otvorena 18. septembra, useljenje pacijenata nakon upisa u katastar

Nova Klinika za psihijatriju Kliničkog centra Crne Gore ''Dr Dušan Kosović'' koja je svečano otvorena 18. septembra, biće useljena nakon što bude upisana u državni katastar, saopštila je Služba za odnose sa javnošću KCCG.

“Klinika je useljiva i u cjelosti opremljena za prijem i njegu pacijenata – što je i saopšteno na otvaranju, 18. septembra 2024. godine. Tom prilikom je navedeno i da će pacijenti biti smješteni u istu u narednim danima. Da bi, međutim, pacijenti bili primljeni u novi objekat, moramo da ispoštujemo formalno-pravnu proceduru upisa u katastar državne imovine. Prema informacijama kojima raspolažemo, očekuje se da upis bude realizovan u narednih nekoliko dana, čime se stvaraju uslovi za rad u novom objektu koji je ova klinika čekala 50 godina. Prema svemu navedenom, KCCG će ispoštovati dinamiku koja je i obećana na samom otvaranju”, kazali su iz KCCG.

Iz Stranke evropskog progresa saopštili su da “svjedočimo skandaloznom otvaranju psihijatrijske klinike, koja ni nekoliko dana nakon ceremonijalnog otvaranja nije u funkciji”.

“Klinika za psihijatriju, otvorena samo zbog predizborne kampanje, ostaje neuseljiva, dok pacijenti pate u neadekvatnim uslovima. Ovaj čin govori sve – politička vlast gradi fasade za izbore, dok suštinske potrebe naših sugrađana ostaju zanemarene. Javno pitamo ministra zdravlja Vojislava Šimuna: gdje je odgovornost za pacijente koji su u požaru bili prisiljeni na premještaj u glavnu zgradu Kliničkog centra? Da li su pacijenti bili samo dio predizbornog marketinga, a ne pravi prioritet ove Vlade”, pitali su iz Stranke evropskog progresa.

Kliniku su prethodne sedmice svečano otvorili premijer Milojko Spajić, ministar zdravlja dr Vojislav Šimun i direktor KCCG dr Aleksandar Radović.

Inače, nova klinika ima i Odjeljenje za dječiju psihijatriju, prvo koje je otvoreno u Crnoj Gori.

“Do sada smo za ovakva stanja mladih pacijenata pružali ambulantnu uslugu, a za bolničko liječenje slali u države regiona”, kazao je ministar Šimun.

Radović je podsjetio da Klinika prelazi iz privremenog montažnog objekta u kojem je bila 50 godina.

Nova klinika je površine ukupno preko 3,5 hiljada metara kvadratnih.

“Umjesto dosadašnjih 7 soba i 40 postelja, u novom objektu imaćemo 20 soba, sa 57 bolesničkih postelja”, saopštio je Radović.

On je naveo da će u okviru Klinike raditi pet odjeljenja i to za psihotične poremećaje, nepsihotične afektivne poremećaje i krizna stanja, kao i odjeljenja za promećaje izazvane upotrebom i zavisnošću od supstanci, i dječije i adolescentne psihijatrije.

“Ovdje radi 14 psihijatara i još tri ljekara koji su na specijalizaciji, četvoro specijalista za dječiju i adolescentnu psihijatriju i još troje ljekara koji su na specijalizaciji dječije psihijatrije, kao i šest psihologa, od kojih je dvoje na stručnom usavršavanju. Na klinici radi i 16 medicinskih sestara, a u toku je prijem i dodatnog broja izvršilaca, što će osigurati kvalitetnu brigu o pacijentima”, poručio je Radović.

Izvor: DAN

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.