ISRCG: Vještačka inteligencija utiče na oblikovanje računovostveno-revizorske profesije

ISRCG: Vještačka inteligencija utiče na oblikovanje računovostveno-revizorske profesije

Vještačka inteligencija nije prijetnja računovodstveno-revizorskoj profesiji, ali utiče na njeno oblikovanje, poručeno je sa otvaranja XIX Međunarodnog kongresa računovođa i revizora Crne Gore koji je večeras počeo u Ulcinju.

Ovogodišnji Kongres, počeo je panelom “Primjena vještačke inteligencije u savremenom poslovanju” čiji je moderator bio Radoica Luburić, Izvršni direktor Centralne banke Crne Gore.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Tuzli Edin Glogić smatra da vještačka inteligencija ima svojih prednosti, ali takođe smatra da je potrebno ograničiti u nekim segmentima.

“Informacione tehnologije utiču na oblikovanje naše profesije. Vještačka inteligencija uveliko je u primjeni u raznim segmentima našeg poslovanja, a najizraženija je u otkrivanju finansijskih prevara. Izazov pred našom profesijom je kako integrisati nove tehnologije u računovodstveno-revizorskoj profesiji, kako bi dobili ono što želimo, a to je dobar, savremen i kontrolisan alat”, kazao je Glogić.

Izvršni direktor kompanije “DataDesign”, Branimir Bukilić, smatra da se vještačka inteligencija mora koristiti bez bojazni da će ona zamijeniti bilo koga.

“Vještačka inteligencija neće zamijeniti bilo koju profesiju pa ni računovodstveno-revizorsku. Nove tehnologije će nam pomoći da odradimo posao sa postojećim kapacitetima, a da ubrzamo taj proces”, kazao je Bukilić.

Finansijska direktorica “Crnogorski Telekom”, Gordana Blagojević, istakla je da se vještačka inteligencija dijelom primijenjuje i u telekomunikacionim sistemima.

“Mišljenja sam da treba pronaći način da se vještačka inteligencija iskoristi na pravi način”, smatra Blagojević.

Na panelu se govorilo i o mašinskom učenju, koje je, smatra profesorica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Adaleta Hasanović, samo dio vještačke inteligencije, a koje je najzastupljenije u sektoru finansija.

Profesor Univerziteta “Adriatic” Nikša Grgurević smatra da je vještačka inteligencija najzastupljenija u farmaceutskim istraživanjima, ali i u otkrivanju finansijskih prevara.

“Ne treba posmatrati vještačku inteligenciju kao opasnost jer ona može da utiče na povećanje produktivnosti”, smatra Grgurević.

Tokom prve večeri Kongresa, potpisan je Sporazuma o saradnji ISRCG sa Komorom poreskih savjetnika Crne Gore, a dokument su potpisali Generalna sekretarka ISRCG, Anastasija Boljević i Predsjednik Komore poreskih savjetnika, Zoran Vukićević.

Učesnici ovogodišnjeg Kongresa su predstavnici računovodstveno-revizorske struke iz Crne Gore, regiona i EU, kao i predstavnici nadležnih državnih institucija i regulatora, bankarskog sektora, akademske profesije, javnog i realnog sektora.

Takođe, na Kongresu će biti predstavljeni radovi eminentnih autora, objavljenih u Zborniku radova sa Kongresa, a u naredna dva dana, biće održano i više panela na relevantne i aktuelne teme za računovodstveno-revizorsku profesiju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.