Crnogorski aerodromi u porastu, ali zaostaju za Dubrovnikom i Zagrebom

Crnogorski aerodromi u porastu, ali zaostaju za Dubrovnikom i Zagrebom

Tokom četvrtog kvartala ove godine, aerodromi u Sarajevu, Dubrovniku i Zagrebu zabilježiće najveći rast u zakazanim kapacitetima u poređenju sa istim periodom prethodne godine, čime će postati najbrže rastući aerodromi u bivšoj Jugoslaviji.

Prema podacima portala „EX-YU Aviation News“, sarajevski aerodrom prednjači sa dodatnih 181.135 sjedišta, što je rezultat povećanja broja letova avio-kompanija poput Rajaner i Pegasusa.

Ovaj trend potvrđuje sve veći značaj regionalnih aerodroma u povezivanju Balkana sa evropskim destinacijama, dok crnogorski aerodromi u Tivtu i Podgorici bilježe skromniji, ali značajan rast. Tivat i Podgorica nalaze se na šestoj i sedmoj poziciji. Tivat je u odnosu na isti period prošle godine povećao kapacitet za 31.003, a Podgorica 19.222 sjedišta.

Kako piše portal „EX-YU Aviation News“, ovaj snažan rast dolazi zahvaljujući tome što većina avio-kompanija koje lete za glavni grad Bosne i Hercegovine povećava broj letova. Posebno se ističe Rajaner, koji dodaje 53.878 dodatnih sjedišta za Sarajevo, dok Pegasus erlajnz dodaje dodatnih 31.276 sjedišta u poređenju sa prošlom godinom.

- Dubrovnik i Zagreb će nastaviti da imaju koristi od operacija kompanije Rajaner u četvrtom kvartalu. Dubrovnik će imati svoje prve zimske letove koje održava ova niskotarifna avio-kompanija, čime se povećava kapacitet za dodatnih 93.964 sjedišta u poređenju sa prošlom godinom – piše na portalu.

U Zagrebu, Rajaner povećava svoj kapacitet za 25 odsto u četvrtom kvartalu 2023. godine, dodajući 77.504 sjedišta na tržište, nakon što je povećao frekvenciju na brojnim rutama tokom zime i održao letove ka nekoliko novih destinacija koje su pokrenute tokom ljeta.

- Aerodrom Banjaluka, koji je imao slabije performanse tokom godine, sprema se za povratak na put rasta. Opet je Rajaner glavni „krivac“ sa 42 dodatna leta iz Banjaluke tokom četvrtog kvartala, povećavajući frekvencije na nekoliko ruta. To rezultira sa dodatnih 15.916 sjedišta u poređenju sa 2023. godinom - piše portal.

Beograd će zabilježiti najveći pad u dostupnom kapacitetu sjedišta sa preko 140.000 manje sjedišta. To je uglavnom uzrokovano problemima sa motorima kod flote „airbus A320neo“ kompanije Vizer.Ova avio-kompanija će imati 111 manje polazaka nego u četvrtom kvartalu 2023. godine, što će ukloniti 139.442 sjedišta sa tržišta, ili oko 25 odsto njenog kapaciteta u istom periodu prošle godine. Takođe se očekuje pad kapaciteta u Ljubljani tokom četvrtog kvartala, iako će veći pad u broju dostupnih sjedišta u novembru i decembru biti djelimično ublažen rastom u oktobru. Aerodrom bi mogao da nadoknadi pad putem čarter letova, koji nijesu uključeni u podatke o zakazanim kapacitetima.

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Roko Tolić je juče izjavio za Gradstu RTV da će učiniti sve da privuku brojne kompanije koje su spremne da uvedu nove linije iz Podgorice, kako bi se spriječilo da crnogorski građani koriste usluge aerodroma u Tirani. Aerodrom u Golubovcima je, dodaje, konkurentan, i nije ugrožen razvojem aerodroma iz regiona.

Tekuća godina biće rekordna za crnogorske aerodrome jer su do septembra opslužili više od dva miliona i 300.000 putnika, kazao je Tolić. Istakao je da su pripremili strategiju kojom će privući niskobudžetne avio prevoznike da lete za našu zemlju, a prve razgovore s njima najavljuje za oktobar.

- Jako je lijepo što smo za to dobili potpis resornog ministarstva i Vlade, koja je vlasnik oba aerodroma. Pripremamo paket koji za sada nosimo samo na svojim leđima, ali očekujemo, s obzirom da postoje konkretne najave da će se uključiti privreda i Nacionalna turistička organizacija (NTO), kako bismo uz tu podsticajnu šemu privukli avio prevoznike da njihov trošak po dovedenom putniku bude manji i da samim time budemo konkurentniji - objašnjava Tolić.

Tolić očekuje da će irski avio prevoznik Rajaner nastaviti da održava letove sa podgoričkog aerodroma.

- Razgovor sa Rajanerom je bio vrlo otvoren i konstruktivan. Oni Crnu Goru kao destinaciju imaju u svojim planovima, ali mi smo suočeni sa brojnom konkurencijom. Meni je žao što je, kada sam došao, bilo najavljeno odustajanje od zimskih letova prema nama, i naravno da smo izvijestili Rajaner da ćemo učiniti sve da ćemo biti konkurentniji i da ćemo ponovo dobiti njihovo povjerenje - kazao je Tolić.

On je poručio da se menadžment ACG priprema za proširenje kapaciteta aerodromskih zgrada u Podgorici i Tivtu, a za očekivati je, kako kaže, da do toga dođe već ove zime. 

 

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.