Radi li Što Naš ANB?

Radi li Što Naš ANB?

Dobro jutro! Slušam Andreja Milovića prije neku noć, i po ko zna koji put mi se smuči život zbog toga koliko smo kao društvo opsjednuti službama, konspirologijom, špijunima… A pritom imamo i oduvijek smo imali rijetko potkapaciranu službu za kontraobavšještajni rad. Danas ću vam ispričati što se nedavno dešavalo kod nas sa ruskim špijunima, a o čemu ništa niste čitali u novinama. Ne vjerujem ni da su naši stručnjaci iz ANB o tome znali išta. Dok cijeli svijet bruji o tome.

Kliknite ovđe da se uključite u našu viber grupu, u kojoj vas iz časa u čas uživo obavještavamo o novostima i direktno odgovaramo na vaša pitanja.

Radi li što naš ANB?

Svjetska štampa ovih dana bruji o saznanjima koja povezuju vrh ruske opozicione scene u izgnanstvu sa ne baš lijepim stvarima. Konkretno se radi o jednom čovjeku, Leonidu Nevzlinu, prvom saradniku Mihaila Hodorkovskog, nekadašnjeg prvog zatvorenika Putinovog režima, naftnog oligarha, koji je, nakon što je oslobođen, prešao da živi u Evropu.

Nevzlin je bio partner Hodorkovskog u Jukosu, i nakon što je proces protiv navodnih zloupotreba u naftnom gigantu počeo, zapalio je za Izrael, u kome je nastavio da pravi pare. Između ostalih unosnih poslova, Nevzlin je suvlasnik (20%) najpopularnijih izraelskih novina, ljevičarskog Hareca.

Nevzlin je dio opozicione scene starije generacije, i pripada Antiratnom komitetu, i Forumu Slobodne Rusije koji okuplja veterane opozicione scene poput Hodorskovskog, Kasparova, Geljmana i drugih.

Unutar ruske opozicije, koja sada uglavnom funkcioniše u izgnanstvu postoje brojne podjele. Jedna od njih je generacijska.

Mlade ljude predvode aktivisti koji su bili okupljeni oko Navaljnog, i za razliku od starijih su brži, pametniji i spretniji. Oni se nisu fokusirali samo na političke akcije, nego su sprovodili i istrage korupcije režima, i svoja su sazvanja veoma spretno putem dokumentarnih filmova prenosili široj publici. Njihov je uticaj u današnjoj Rusiji zato daleko veći nego što je to slučaj sa starom gardom, koja više uticaja ima van Rusije.

Mlada ekipa iz Fonda za borbu protiv korupcije Aleksandra Navaljnoga, poput Volkova i Pevčih, nije praštala staroj ekipi grijehove iz devedesetih i učešće u velikoj pljački Rusije koja se dešavala u mnogo demokratičnijem vremenu Jeljcina. Ovo je bio povod za tinjajući sukob i napetosti koje su kulminirale nakon smrti Navaljnog.

U martu ove godine u Litvaniji je napadnut i brutalno prebijen zamjenik Navaljnoga, Leonid Volkov. Cio svijet je sumnjao na Kremlj.

Sve dok se ljetos ekipi iz FBK nije javio anonimni izvor koji je počeo da im dostavlja snimke i informacije o tome da je napade na njih i ostale opozicionare u dosta slučajeva navodno finansirao i organizovao Nevzlin. Taj anonimni izvor im je rekao da je ostao neplaćen i da je zbog toga odlučio da progovori. Zvukovne zapise glasa Nevzlina im nije dao, ali se saglasio da im ih pokaže direktno.

Obavijestio ih je o navodnim vezama Nevzlina sa FSB sa kojim je navodno dogovoreno isporučivanje Volkova Rusiji. O navodnoj komunikaciji Nevzlina sa šefovima zatvorskog sistema u Rusiji.

I sačekao ih je, ni manje ni više, nego u Podgorici. U julu. Tačnije 12. jula ove godine. Snimke sa podgoričkog aerodroma i strah ruskih opozicionara iz ekipe Navaljnoga da dođu kod nas, možete viđeti od 24 minuta dokumentarca na ovom linku https://youtu.be/7JvLMy4o51M?si=5SuOxkrb_5uGA5wJ

Nakon susreta u Podgorici, doušnik je nestao a svi materijali su objavljeni na ruskoj propagandnoj Russia Today.

Zamislite u kakvoj zemlji živimo, kad se u njoj šetaju tipovi poput ovoga Andreja Matusa, i mnogih drugih. Sjetite se samo Pozdnjakova, kojega sam opet uz pomoć prijatelja otkrio. Pa su njime počeli da se zanimaju drugi. Sada će i o ovom Matusu početi da pišu i naši mediji. Ne znam da li se sjećate, ali je Navaljni prije pet godin aboravio u Crnoj Gori i otkrio da je moskovski tužilac poznat po maltretiranju opozicije, preko žene gradio hotele u Morinju i u Kolašinu. Nisam čuo da je Crna Gora učinila išta da to konfiskuje. Ne, naš ANB se i tada i sada interesovao što rade crnogorksi novinari, aktivisti, ali i ruski i bjeloruski opozicionari i opozicionari iz Kazahstana, kojima se ovih dana odbijaju azili. Za to vrijeme elite iz autokratskih režima dobijaju pasoše putem programa ekonomskog državljanstva.

Nije ni čudo što su italijanski diplomati iz Podgorice muža nesretne žene koju je naša policija htjela da isporuče Rusiji ljetos, pitali je li normalan što je puštio da dolazi u Crnu Goru. Ovo vam govorim iz prve ruke.

Đe su istraživački novinari, đe je civilno društvo u Crnoj Gori? Čime se bave?

Odgovoriću vam. Bave se politikom. Isto kao i potkapacitirana ekipa iz ANB. Vole džudo kao Putin.

Toliko za danas i za ovu neđelju. Čitamo se ponovo u poneđeljak.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar i kolumnista CdM-a

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.