Kabinet Spajića: Radovi na autoputu počinju 2025. godine
Milojko Spajić

Kabinet Spajića: Radovi na autoputu počinju 2025. godine

Iz Kabineta premijera Milojka Spajića saopštili su da će radovi na drugoj dionici autoputa početi 2025. godine.

“Imajući u vidu da se u javnosti pojavila informacija da radovi na izgradnji druge dionice autoputa počinju tek 2026. godine, u cilju objektivnog informisanja javnosti obavještavamo da je riječ o neistini te da će radovi na drugoj dionici, kako je i ranije saopšteno, početi 2025. godine”, rekli su u saopštenju.

Naime, kako su pojasnili, nakon završetka tendera koji je raspisan od strane EBRD potpisivanjem ugovora i uvođenjem izvođača u posao, počinju radovi u skladu sa procedurom po Žutom Fidiku.

“Odnosno, tokom 2025. izvodiće se pripremni i prethodni radovi, geotehnička istraživanja i geodetska snimanja, izrada pristupnih puteva gradilištu, formiranje i izgradnja kampova, formiranje laboratorija za testiranje, krčenje šume, izmještanje instalacija, izrada Glavnog projekta i potrebnih elaborata”, kazali su u saopštenju.

Ističu da sve ove aktivnosti ulaze u planirani i ugovoreni period izgradnje od pet godina.

“Takođe, svi planovi Monteputa d.o.o. usaglašeni su sa resornim Ministarstvom saobraćaja i Vladom Crne Gore, kao i sa procedurama Evropske banke za obnovu i razvoj. Podsjećamo, radovi na izgradnji druge dionice auto-puta počeće tokom 2025. godine imajući u vidu da je u odnosu na prvobitni plan Vlade da od sopstvenih sredstava započne ovaj projekat, Evropska banka za obnovu i razvoj donijela odluku da podrži njegovu realizaciju – što podrazumijeva primjenu EBRD procedura pa samim tim i odlaganje početka radova za nekoliko mjeseci od prvobitno planiranog”, navode iz Kabineta Spajića.

EBRD će, dodaju, ovaj projekat finansirati sa kreditom od oko 200 miliona eura po najpovoljnijim uslovima, dok je Evropska unija obezbijedila bespovratna sredstva u iznosu od 100 miliona eura.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.