Kraljevsko vjenčanje na koje se čekalo četiri godine

Kraljevsko vjenčanje na koje se čekalo četiri godine

U Atini će se danas biti održano još jedno kraljevsko vjenčanje, na koje se čekalo četiri godine.

Princeza Teodora od Grčke i Danske, najmlađa ćerka kralja Konstantina, udaće se za svog vjerenika, Amerikanca Metjua Kumara.

U Atini je sve spremno da zazvone svadbena zvona, iako se vjenčanje najmlađe ćerke pokojnog grčkog kralja Konstantina i kraljice Ana Marije donedavno poprilično držalo u tajnosti, pa javnosti nije bilo poznato mnogo detalja.

Teodora od Grčke i Danske danas će stati pred oltar u Atinskoj katedrali, u kojoj su se prije tačno 60 godina vjenčali i njeni roditelji, 24-godišnji mladi kralj Konstantin i 18-godišnja princeza Ana Marija, najmlađa ćerka danskog kralja.

Sa američkim advokatom iz Kalifornije, 34-godišnjim Metjuom Kumarom, sedam godina starija Teodora, inače glumica, koja je ostvarila neke sporedne uloge u američkim sapunicama, vjerena je još od 2018. godine.

Međutim, nekako im se nije dalo da svoju vezu ozakone, iako su vjenčanje zakazivali već dva puta.

U maju 2020. godine, slavlje koje je planirano na saronskom ostrvu Speces, gdje grčka kraljevska porodica najčešće provodi odmore, otkazano je zbog pandemije kovida.

Onda je nov datum zakazan za rano ljeto 2023. godine, ali je mladin otac preminuo u januaru te godine, pa su pomjereni i planovi za porodično slavlje.

Dvadesetosmi septembar bi trebalo da bude „treća sreća".

Mlada i mladoženja, zajedno sa kraljicom Ana Marijom, u međuvremenu su dobili blagoslov od poglavara Grčke pravoslavne crkve, arhiepiskopa atinskog i cijele Grčke, Jeronima, koji neće moći da prisustvuje vjenčanju zbog službene posjete.

Mladence će vjenčati mitropolit Doroteos. Pretpostavlja se da će do oltara, umjesto oca, princezu dopratiti njen najstariji brat, prestolonasljednik Pavlos.

Ko će se sve pojaviti na venčanju za sada nije poznato, ali se očekuje sam krem evropske aristokratije, a verovatno i šou biznisa.

Osim najbližih rodbinskih veza sa danskom, španskom, švedskom i srpskom kraljevskom porodicom (španski kralj Felipe je mladin brat od tetke), Teodora je i kumče britanske kraljice Elizabete, ali i prestolonasljednika Aleksandra Karađorđevića i rumunskog kralja Mihaela, pa ima veoma bliske odnose i sa drugim kraljevskim porodicama.

Mediji prenose da se očekuje oko 250 zvanica i da će za sve njih u petak, uoči vjenčanja, biti priređena svečana večera u Vizantijskom i hrišćanskom muzeju u Atini, čiji su vrtovi prava oaza u centru grada.

Svadbeni prijem u subotu biće priređen u hotelu na plaži Glifada.

Za vjenčanje koje je planirala još pre četiri godine, Teodora je odabrala renomiranu grčku kreatorku Celiju Kritarioti, koja je već sarađivala sa zvijezdama poput Bijonse, Tejlor Svift i Nikol Kidman, pa je za očekivati da će pri tom izboru i ostati.

Ono što se gotovo sigurno zna jeste koju će tijaru nositi na venčanju.

Budući da je već duga tradicija žena iz danske kraljevske porodice da se vjenčaju sa atraktivnom dijademom Khedive of Egypt na glavi, od dijamanata i platine, koju je kao svadbeni poklon 1905. dobila još Teodorina prabaka Margareta od Švedske, pretpostavlja se da će se i nova mlada držati te tradicije.

Istu tijaru, koju je kreirao Kartije, na svom vjenčanju nosile su i Teodorina majka i tetke, danska kraljica Margrete i princeza Benedikte, te starija sestra Aleksija

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.