Bošnjačko vijeće: Suprostavićemo se svakoj reviziji istorije

Bošnjačko vijeće: Suprostavićemo se svakoj reviziji istorije

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori čestitalo je svim sunarodnicima Međunarodni Dan Bošnjaka, koji se obilježava danas.

Kako je poručio predsjednik Bošnjačkog vijeća Suljo Mustafić, bošnjački narod je utemeljen i autohton na svojim istorijskim prostorima koji, kako tvrdi, pripadaju Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji, Kosovu i Sjevernoj Makedoniji.

"Naše iseljeništvo u Turskoj, Zapadnoj Evropi i Americi dio je jedinstvenog naroda čije kulturno i duhovno bogatstvo premašuje i brojnost i granice. Nažalost, ti prostori bili su i poprište velikih pogroma i stratišta bošnjačkog naroda, pa se prisjećamo mnogih tragičnih događaja i genocida - od Šahovića do Srebrenice", podsjetio je Mustafić. 

Mustafić navodi da su Bošnjaci u Crnoj Gori i državama regiona opredijeljeni za suživot i poštivanje različitosti, prosperitet i demokratski razvoj.

"Bošnjaci podupiru stabilnost, povezivanje i saradnju u regionu. Uz našu opredjeljenost za euro-atlansku integraciju, stojimo svim svojim nacionalnim bićem. Odlučno odbacujemo svaku mogućnost prekrajanja granica, dezintegracije i suprotstavićemo se svakoj reviziji istorije", poručio je on. 

Prema riječima Mustafića, granice država nisu prepreka u bliskosti i osjećanju pripadnosti istom narodu.

"Želimo održavati naše veze koje su duboke: u istom jeziku, kulturi i vjeri. I one su istorijske, regionalne, ali i porodične i rodbinske. Želimo izgraditi i zajedničku institucije, koje će u kulturološkom I identitetskom smislu biti naše matično društvo i objediniti sve naše duhovne i stvaralačke potencijale, u društvenom angažmanu i posebno na polju istraživanja, čuvanja i prezentacije naše nacionalne baštine", zaključio je Mustafić. 

Izvor:RTCG

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.