Papa Franjo završava posjetu Belgiji misom pred 35.000 vjernika

Papa Franjo završava posjetu Belgiji misom pred 35.000 vjernika

Papa Franjo je održao veliku misu na nacionalnom stadionu u Briselu na kraju posjete Belgiji, tokom koje se pokazalo da se povećava razdor između dijela belgijskih katolika i Vatikana, posebno oko položaja žena u crkvi.

Već od zore oko 35.000 vjernika opremljenih zastavama Belgije i Vatikana počelo je da zauzima mjesta na stadionu Kralja Boduena u Briselu, gdje je papa stigao oko 9.45.

Po vedrom, sunčanom danu 87-ogodišnji papa počeo je obilazak stadiona u svom papamobilu, uz pozdrave vjernika koji su se pridružili glasnoj muzici orgulja.

Tokom svoje trodnevne posjete, prve posjete jednog pape Belgiji od one Jovana Pavla Drugog 1995. godine, papa Franjo je prozivan zbog krize povodom seksualnog nasilja nad maloljetnicima i prihvatanja LGBT+ osoba, ili zbog položaja žena u crkvi. Te teme pokazale su velike dileme belgijskih katolika o doktrini, za koju mnogi misle da je suviše okrenuta prošlosti.

Papa Franjo je zatražio danas na misi da se sudi seksualnim zlostavljačima iz redova sveštenstva i da njihovi biskupi prestanu sa zataškavanjem tih zločina. On je pohvalio hrabrost osoba koje su doživjele zlostavljanja, svjedočile o njima i izazvale skandal koji je umanjio kredibilitet crkve. “Zlo mora biti iznijeto na otvoreno“, rekao je papa u obraćanju okupljenim vjernicima na stadionu što je naišlo na ponovljene aplauze prisutnih.

„Nema mjesta zlostavljanju. Nema mjesta prikrivanju zlostavljanja“, rekao je papa.

Papa je u petak imao sastanak sa 17 osoba koje su doživjele zlostavljanje, kada je iz prve ruke čuo o traumi koju su preživjeli i nereagovanju crkve kada su prijavili ta zlodjela.

Jučerašnji papin odgovor o položaju žena u crkvi izavao je negodovanje Luvenskog katoličkog univerziteta koji je u saopštenju osudio njegov stav.

Jedan od razloga za papinu posjetu bila je proslava 600. godišnjice univerziteta Leven, najstarijeg katoličkog univeriteta na svijetu i dugo akademskog uporišta Vatikana u Belgiji, piše agencija AP.

Rektor univerziteta rekao je papi da je skandal oko zlostavljanja toliko naškodio moralnom autoritetu crkve da bi najbolje bilo da se ona reformiše ako želi da povrati kredibilitet i značaj. Rektor Lik Sels predložio je kao dobar početak te reforme omogućavanje ženama da budu svještenice i veću otvorenost prema vjernicima iz redova LGBTQ+ populacije.

Papa je čuo sličan poziv iz frankofonog kampusa gdje su studenti pozvali na promjenu u načinu na koji crkva gleda na žene.

„Ne razumijem zašto žene ne mogu da postanu svještenice. To jeste nešto što je uvedeno zato što je vezano za društvo u tom trenutku, ali sada smo evoluirali“, rekla je za Frans pres 18-ogodišnja studentkinja iz Levena koja je došla na misu poslije prisustvovanja festivalu 6.000 mladih katolika.

Ona je priznala da je ta tema „osjetljiva i komplikovana“ zato što može da izazvoe podjele u crkvi.

Papa treba da napusti Brisel sredinom dana i da održi tradicionalnu konferenciju za novinare u avionu kojim se vraća u Rim, gdje se očekuje oko 15.00h.

iZVOR:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.