Bošnjačka vijeća iz regiona zajedno obilježila Dan Bošnjaka u Zagrebu

Bošnjačka vijeća iz regiona zajedno obilježila Dan Bošnjaka u Zagrebu

Svečanom akademijom i regionalnim okupljanjem bošnjačkih vijeća i organizacija iz regiona, u Zagrebu je obilježen 28. septembar, međunarodni Dan Bošnjaka.

Domaćin manifestacije bilo je Bošnjačko vijeće Hrvatske, u suorganizaciji sa Regionalnim Uredom za koordinaciju bošnjačkih vijeća i pod pokroviteljstvom Vlade Hrvatske, navodi se u saopštenju Bošnjačkog vijeća Crne Gore. 

Predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori i predsjedavajući Regionalnog Ureda koordinacije vijeća, Suljo Mustafic, kazao je da se obilježavanjem Dana Bošnjaka zajednički prisjećaju datuma kada je na Prvom bošnjačkom saboru 1993. godine, donijeta odluka o reafirmaciji povijesnog i tradicionalnog imena Bošnjak i ime maternjeg bosanskog jezika.

- Samospoznaja je donijela sazrijevanje nas samih, u našoj svijesti, ali i svijesti drugih o nama. To je proces koji nije dovršen, ali je jasno da su Bošnjaci narod koji neće dozvoliti nikome da ga ispiše iz istorije - kazao je Mustafić.

- Mi danas živimo u više država regiona, na svojim vjekovnim ognjištima, autohtoni u BiH, Crnoj Gori, u Srbiji, na Kosovu, u Sjevernoj Makedoniji. Naše milionsko iseljeništvo u Turskoj, Zapadnoj Evropi i Americi dio je naroda čije kulturno bogatstvo premašuje brojnost i granice -naglasio je Mustafić. 

On je podsjetio i šta su kao narod darovali svijetu - "od sevdalinke i njenog melosa, preko čudesne i u Evropi proslavljene Hasanaginice, epike najbogatije u Južnih Slavena, graditeljstva, muzike i slikarstva". 

Mustafić je naglasio da je njihov interes prosperitet država u kojima žive, kao i stabilnost, povezivanje, saradnja i euroatlanska integracija regiona.

"Odbacujemo svaku mogućnost prekrajanja granica i suprotstavićemo se bilo kojoj nazadnoj ideologijji i svakoj reviziji istorije.  Možda neki zamišljaju neke svjetove po svom nahođenju, ali mi poručujemo da Bošnjaci, gdje god bili, sebe vide jedino u civilizovanom svijetu i demokratski uređenim evropskim društvima - naglasio je Mustafić.

On je kazao i da žele održavati veze koje su duboke i čvrste u istoj kulturi, vjeri i jeziku među sunarodnicima u regionu.

- Potrebno je izgraditi i zajedničku instituciju, koja bi u kulturološkom i identitetskom smislu bila naše matično društvo, objedinjujući sve naše duhovne i stvaralačke potencijale, u smislu društvene angažovanosti, te istraživanja, čuvanja i prezentacije naše nacionalne baštine. Na tom polju naša vijeća na čelu sa Uredom za koordinaciju, čine značajne korake - zaključio je Mustafić.

Svečanoj akademiji u Zagrebu prisustvovali su brojni zvaničnici  iz javnog, političkog i društvenog života iz regiona, među kojima i Jasmin Ćorović, poslanik u Skupštini Crne Gore. 

Izvor:AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.