Bešić: Negativna kampanja obilježila predizbornu trku u Podgorici

Bešić: Negativna kampanja obilježila predizbornu trku u Podgorici

Negativna kampanja i lične diskvalifikacije su, prema ocjeni profesora Miloša Bešića, obilježile predizbornu trku za podgoričke izbore.

Iako je to novina na crnogorskom političkom terenu, svjetski trendovi stigli su i na kod nas, kaže Bešić.

,,Ne samo da imamo intenzivnu negativnu kampanju na svim frontovima, već imamo i ono što se zove negativna karakterna kampanja. Dakle, napadali su se pojedinci ad hominem sa ovakvim ili onakvim argumentima”, kazao je Bešić za RTCG.

Da je bilo negativnih tonova notirali su i u Centru za demokratsku tranziciju.

Ipak, veći problem vide što je kampanja bila funkcionerska, kaže zamjenica izvršnog direktora Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Milena Gvozdenović.

,,Bilo je primjera negativne kampanje, ali ono što je osnov jeste da je ovo zapravo bila klijentelistička kampanja. Najvećim dijelom nudile su se različite koristi i pogodnosti za građane, ili uz jednu potpunu politizaciju i zlopotrebu javnih resursa i javnih funkcija”, smatra ona.

Učešće najvećih crnogorskih zvaničnika u podgoričkim izborima, prema Bešićevim riječima, proizvesti i određene posljedice.

,,Imaćemo delegitimizaciju Vlade Crne Gore ili ćemo imati delegitimizaciju predsjednika Crne Gore. Čini mi se, od ta dva se mora nešto desiti”, rekao je on.

Snaga učesnika izbora u Glavnom gradu i negativna kampanja otvoriće dva pitanja – izlaznost i postizborne koalicije.

,,Izlaznost na ovim izborima biće ozbiljni faktor koji će odrediti ishod tih izbora. Drugo, postavlje se pitanje: šta ćemo sa postizbornim koalicijama? Doskorašnji partneri su u očito većem nivou animoziteta i rata između sebe, nego što su sa DPS-om – tradicionalnim protivnikom”, ocijenio je Bešić.

I Kotorani su danas birali gradsku vlast, samo što je njihova priča ostala lokalna i prošla je u tišini. Više je razloga za to.

,,Za razliku od Podgorice u Kotoru nemamo predsjednika države i ministre na listama ili u nazivu tih lista. Takođe, za kotorske izbore niko ne govori da je to prilika za ozdravljenje političkih prilika u Crnoj Gori ili za odbranu Vlade Crne Gore”, ukazuje Gvozdenović.

Sličnog mišljenja je i Bešić.

,,Kotorski izbori se dešavaju u miru i u tišini sa gradonačnikom koji je najaktivniji tamo. Tu su i druge partije, koje, vjerovatno, rade terenski sa svojim pristalicima ne bi li se napravili najbolji mogući rezultati”, zaključio je Bešić.

Izvor: RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.