Vlada usvojila Mapu puta za istraživačku infrastrukturu
(Foto: MPNI)

Vlada usvojila Mapu puta za istraživačku infrastrukturu

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Mapu puta za istraživačku infrastrukturu 2024-2028.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, mapa je dobar osnov za dalji razvoj podrške istraživačkoj infrastrukturi kao jednoj od ključnih komponenti sistema naučnoistraživačke djelatnosti.

"Mapa puta za istraživačku infrastrukturu predstavlja osnovu za jačanje istraživačkih kapaciteta Crne Gore, a kroz usklađivanje sa evropskim standardima i međunarodnu saradnju, Crna Gora može doprinijeti globalnom napretku u oblasti istraživanja", piše u saopštenju. 

Dodaju da mapa puta proizilazi iz obaveza koje se odnose na Pregovaračko poglavlje 25, kao i iz učešća Crne Gore u Evropskom forumu za istraživačke infrastrukture (ESFRI).

"Svrha donošenja Mape puta je da doprinese dugoročnom i održivom razvoju nacionalnih istraživačkih infrastruktura, kao i integraciji Crne Gore u Evropski istraživački prostor (ERA) putem pristupa međunarodnim tijelima i panevropskim istraživačkim infrastrukturnim mrežama", zaključeno je u saopštenju. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.