Prosinečki: Jovetić i Savić važni igrači, ali treba polako tražiti nasljednike

Prosinečki: Jovetić i Savić važni igrači, ali treba polako tražiti nasljednike

Crnogorsku fudbalsku reprezentaciju očekuju dva teška gostovanja. Prvo, u petak 11. oktobra, gostujemo Turskoj u Samsunu, a zatim u ponedjeljak 14. oktobra gostujemo Velsu. Tim povodom, gost jutarnjeg programa RTCG-a bio je selektor "hrabrih sokola", Robert Prosinečki.

On je kazao da je atmosfera dobra.

"Okupljanje je sjutra, dan ranije, pa ćemo da vidimo koji igrači su zdravi. Atmosfera je dosta dobra, uprkos dva poraza, ali možemo da kažemo da smo bili dobri protiv Velsa, tako da dočekujemo ove dvije gostujuće utakmice koje nisu lagane, ali se nadamo dobrom rezultatu."

Veliki problem su povrede koje nas nisu zaobišle ni pred ove dvije utakmice.

"Imali smo problema, nisam kukao, ali imali smo dosta problema. Važni igrači, Savić, Vešović, Janković, Kuč, Vujačić – gotovo svi su trebali biti starteri. Poslije toga, Joveta do juče nije našao klub – to su sve problemi. Ali, sve u svemu, mislim da imamo neku sliku ove reprezentacije. Ova reprezentacija, kada su svi zdravi, može biti dobra, i to jako dobra. Sad, kad nam fali ovoliko igrača, ni druge reprezentacije ne bi mogle, a kamoli Crna Gora. Vidjećemo koji će sve igrači doći i koji će biti zdravi za ove dvije utakmice", kazao je naš selektor.

Prosinečki je dodao i da Crna Gora nije imala sreće protiv Islanda.

"Malo je neugodno kada se izgube dvije utakmice, pogotovo protiv Islanda. Možemo reći da smo bili dobri protiv Velsa, ali nas sreća nije 'pomazila' da ostvarimo bolji rezultat, ali mislim da će nam se to vratiti. Kao trener želim da moja ekipa igra, i mislim da smo u puno navrata pokazali da možemo. Nismo imali rezultat, a on je na kraju sve, ali nadam se da ćemo u budućnosti imati bolje rezultate."

Robert Prosinečki Robert Prosinečki (Foto: RTCG)
Dobar je bio odgovor nakon brzih 0:2 protiv Velsa. Prosinečki je kazao i da je Liga nacija dobra priprema za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

"Utakmice koje počnu 0:2 obično se završe 0:5, tako da je reakcija bila odlična. Nismo se vratili rezultatski, ali jesmo igrom. Bilo je stativa, prečki, možda i taj jedanaesterac. Osim rezultata, nemam šta zamjeriti igračima – bili smo blizu izjednačenja. Ova Liga nacija, koliko god da su zanimljive, dobro dođe kao priprema za kvalifikacije koje dolaze. U decembru već imamo izvlačenje grupa, a u martu počinju kvalifikacije. Stvarno su nakrcali ove utakmice, ima jako puno obaveza – evropske utakmice, domaće prvenstvo, kup, reprezentacije..."

Prvi protivnik, Turska, ima sjajnu generaciju mladih fudbalera, a vodi ih italijanski trener, nekada i sam veliki igrač, Vićenco Montela.

"Otkad je došao Montela, puno se toga promijenilo. Dobili su na disciplini, pogotovo u odbrani. Imaju baš dobru mladu generaciju. Igrači igraju za Real Madrid, Inter, Juventus, Benfiku – turska liga je mnogo jaka i iz nje se izvlače mladi kvalitetni igrači. Dobra su reprezentacija, malo im je falilo da uđu u polufinale EURA. Na prvoj utakmici s Velsom igrali su neriješeno, ali Vels je tu bio bolji, tako da su dobro prošli, a onda su lako savladali Island. Biće to dobra utakmica. Igramo u Samsunu, na Crnom moru, na novom stadionu – biće to lijep ambijent i nadamo se dobrom rezultatu."

Prosinečki se osvrnuo i na budućnost reprezentacije. Prema njemu, koliko god da su Jovetić i Savić veliki i važni igrači za tim, mora se polako početi razmišljati o njihovim nasljednicima.

"Imali smo nesreću da se Stefan i Igor povrijede. Savić je sad u Trabzonu i sigurno će nam puno faliti. On je veliki igrač i karakter koji je bitan za naš tim. Vrijeme je da dođe neko mlađi. Sigurno je da Stefan i Joveta neće moći da igraju doživotno, nadamo se što duže, ali moramo da tražimo nove mlade igrače koji će biti budućnost crnogorskog fudbala."

Jovetić je nakon pauze u traženju angažmana potpisao dvogodišnji ugovor za Omoniju.

"Najvažnije je da igrač igra. Utakmice ti daju formu, drago nam je što je potpisao za Omoniju, čuli smo se – dolazi zadovoljniji."

 Prosinečki se osvrnuo i na mlade talente koje Crna Gora ima.

"Optimista sam, momci daju sve od sebe. Svima je žao, pogotovo u drugoj utakmici gdje nismo iskoristili svoje prilike. Ova reprezentacija ima budućnost. Ima mladih fudbalera, ima talenata u Crnoj Gori. Adžić je veliki potencijal, nažalost povrijeđen je. Potpisao je za Juventus, Mota ga je stavio u prvi tim, ali se povrijedio. Tu su i Đukanović, Radulović, mali Vukotić iz Budućnosti, njegov 17-godišnji saigrač Bulatović, koji već dvije godine igra u prvoj ligi. Ima tu potencijala – Crna Gora se nada da ima budućnost s tim igračima koji dolaze. Samo rad i da odu u klubove gdje će igrati."

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.