Najmanje 24 poginulih u napadu na džamiju u Gazi
(Foto: Beta/AP/Hassan Ammar)

Najmanje 24 poginulih u napadu na džamiju u Gazi

Bukti sukob na Bliskom istoku. Načelnik Generalštaba izraelske vojske Herci Halevi izjavio je da IDF bez predaha nastavlja sa napadima na Hezbolah u Libanu. Komesar Ujedinjenih nacija za izbjeglice Filipo Grandi izjavio je da se Liban bori sa užasnom krizom dok se nastavlja bombardovanje izraelskih snaga. Komandant američke Centralne komande Majkl Kurila stigao je u Tel Aviv.

Broj poginulih u napadu na džamiju i školu porastao na 24, povrijeđene 93 osobe

Bilans poginulih u izraelskom napadu na džamiju i školu gdje su prema navodima kancelarije za medije vlade u Gazi koju vodi Hamas, bila smještena raseljena lica porastao je na najmanje 24. Ranjene su 93 osobe.

Udari na džamiju i školu, u blizini bolnice El Aksa u Deir el Balahu u centralnom pojasu Gaze, uslijedili su u trenutku kada se rat između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas u enklavi približava svojoj prvoj godišnjici.

U sopstvenom saopštenju, izraelska vojska je saopštila da je izvela „precizne udare na teroriste Hamasa” koji su delovali u okviru komandnih i kontrolnih centara smještenih u školi Ibn Rušd i džamiji Šuhada el Aksa u oblasti Deir el Balaha.

Netanjahu: Izrael mijenja odnos snaga na sjeveru i ima dužnost da uzvrati udarac Iranu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da Izrael mijenja odnos snaga na sjeveru, da ima "dužnost" da uzvrati udarac Iranu i da će to učiniti. Netanahu je najavio da će Izrael uzvratiti Iranu zbog napada balističkim projektilima u utorak, prenosi Tajms of Izrael.

"Iran je dva puta ispalio stotine projektila na našu teritoriju i naše gradove - napadi balističkih raketa među najvećim u istoriji. Izrael ima dužnost i pravo da se brani i odgovori na ove napade i mi ćemo to učiniti", rekao je premijer Izraela u video izjavi.

Naveo je da je izraelska vojska uništila veliki dio zaliha raketa Hezbolaha, a da sada uništava tunele Hezbolaha blizu granica Izraela. On je rekao da je, iako vojska još nije otklonila pretnje, "jasno da je kurs rata promijenjen".

U izraelskom napadu na džamiju u Gazi poginula 21 osoba

U izraelskom napadu na džamiju u centralnom dijelu Pojasa Gaze poginula je 21 osoba, saopštili su civilna odbrana i predstavnici lokalne bolnice.

Na snimcima koje je objavio Si-En-En vide se haotične scene dok osoblje civilne odbrane i medicinski radnici izvlače žrtve iz ruševina džamije koristeći samo svjetlost svojih mobilnih telefona.

Izraelska vojska je potvrdila da je izvela napad, navodeći da je meta bio Hamasov komandni i kontrolni centar.

Ministarstvo za vjerska pitanja u Pojasu gaze saopštilo je u subotu da je izraelska vojska tokom jednogodišnjeg sukoba u Pojasu Gaze uništila 814 džamija, tri crkve i 19 grobalja.

U izraelskim napadima je oštećeno 148 džamija, a procenjeni finansijski gubitak iznosi 350 miliona dolara, prenijela je Al Džazira.

Serija raketa nastavljaju da lete ka sjeveru Izraela i jugu Libana.

Izraelska vojska saopštila je da je za sedam dana ubila oko 400 operativaca Hezbolaha u Libanu, a general Herci Halevi izjavio je da se napadi na tu libansku grupu nastavljaju "bez predaha".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.