Hrvatska ljepotica na večni put ispraćena uz Solomonovu
Dolores Lambaša

Po želji njene majke

Hrvatska ljepotica na večni put ispraćena uz Solomonovu "Pjesmu nad pjesmama"

Tragično preminula 32-godišnja Dolores Lambaša, sahranjena je u petak u poslije podnevnim satima na šibeničkom gradskom groblju Kvanj. Od glumice se oprostilo nekoliko stotina ljudi, članovi porodice, majka Alma i otac Đino, te brojne kolege i prijatelji. Klapa "Romansa" otpjevala je "Ne diraj moju ljubav" i "Tu je moj dom", dok je trubač svirao "Krst jednom stade na žalu".

Obred sahrane vodio je Krešo Mateša, a profesor na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti, glumac Joško Ševo, izrecitovao je, po želji njene majke, dio Salomonove "Pjesme nad pjesmama".

Kovčeg tragično preminule glumice nosili su glumci Slaven Knezović, Ivo Perkušić, Mate Gulin i prijatelj Željko Ćorak.

Na posljednji pomen Dolores su, među ostalima, ispratili Špiro Guberina, Nives Ivanković, Slaven Knezović, Leon Lučev, Ivo Gregurević, Alen Slavica, Maja Cvjetković, Ana Gruica, Ivo Perkušić, Marinko Leš, Joško Ševo, Mate Gulin, gradonačelnik Šibenika Željko Burić, klapski tenor Branko Bubica, Pavle Kalinić, Franka Klarić i mnogi drugi, piše 24sata.hr.

Snage da dođe na sahranu prijateljice, za čiju smrt je, kako pišu hrvatski mediji, i odgovoran, skupio je i Stojan Matavulj (52), koji je upravljao vozilom "nissan" iz kojeg je glumica ispala, nakon udarca u "VW Polo". On je stigao je u društvu supruge Branke i sve vrijeme se držao malo po strani, a bolnicu je napustio na svoju odgovornost. On je među posljednjima bacio ružu u otvoreni grob Lambaše.

Protiv glumca, koji ima lakše tjelesne povrede i nosi kragnu, podignuta je prijava zbog izazivanja nesreće sa smrtnim ishodom.

Ipak, mnogi poznanici pa čak i prijatelji rodbine prilazili su Matavulju, izražavajući mu reči žaljenja, ali i podrške. Kako je kazala jedna starija žena, "cijeli život će se sam morati nosit' s tim". 

Sahrana slavne glumice

Nešto ranije, u 14 časova, održana je komemoracija za mladu glumicu u šibenskom HNK-u, gde je Joško Ševo, profesor na Akademiji dramskih umjetnosti i mentor preminule glumice, održao dirljiv govor.

On je recitovanjem "Djevojke iz moga kraja" rasplakao mnogobrojne prisutne.

- Tu sam u ime Hrvatskog društva dramskih umjetnika, Akademije dramske umjetnosti i kao čovek koji te voli. Pamtiću zauvijek gde sam bio kada su počele da stižu vijesti. Loše, pa onda još gore. Šok, nevjerica, tuga. Gusta i lepljiva. Nalio sam čašu crnog vina i slušao Arsena - rekao je Ševo.

- Arsen je, draga, za tebe ovo pisao. Sve je tu. Šibenik, tvoje oči, boje zavičaja i ona ne da da je slome. Bila si mi studentkinja, koleginica, prijateljica. Bila si glumica. Bila si bećar, žena i djevojčica. Vetar, vatra, divlja reka, suza i nedovršeni stih. Dolores, prerano je za ovo. I ja verujem u anđele i molim ih neka te dobro paze i čuvaju. Zbogom, draga! -dodao je, ali nije izdržao ni sat vremena na gradskom groblju, kada je pred roditeljima i kovčegom Dolores Lambaše, na majčin izričit zahtev, recitovao "Salomonovu pesmu nad pjesmama", da bi se zatim odmakao od mikrofona i dalje od svih, kako bi zaplakao.

Tragedija i cijeli obred najviše su pogodili Doloresinu majku Almu. Još za vrijeme Svete mise pozlilo joj je, pa je pozvana i Hitna pomoć. Kasnije je jedva uspjela da izdrži put do porodične grobnice, ali, pošto je bacila bijelu ružu na kovčeg voljene ćerke, nije više mogla da izdrži - porodica je doslovno odnijela jer nije bila u stanju sama ni da hoda, gotovo kao i otac nastradale glumice, Đino Lambaša.

Glumica je, podsjetimo, preminula u srijedu, u 14 časova, nakon sedmosatne borbe doktora za njen život.

Saobraćajna nesreća desila se na A3, kod Velike Kopanice.

Glumci su se vraćali iz Beograda i svratili u Ilok kod Stojanovog prijatelja. Iako su rezervisali sobe kako bi prespavali, ipak su se uputili prema Zagrebu - što je završilo kobno.