Koje su sve bile posljednje želje slavnih ličnosti
Merlin Monro

Testamenti

Koje su sve bile posljednje želje slavnih ličnosti

Testament je posljednja prilika da ljudi kažu šta zaista misle, čak i nakon što napuste ovaj svijet, a neke poznate ličnosti su testament, kao i posljednje želje, shvatili prilično slobodno.

Merilin Monro: Iako mlada, glumica je već imala spremljen testament. Njime je sve svoje stvari zavještala mentoru i treneru glume Liju Strasbergu. Strasberg sa njenim stvarima nije učinio ništa. Tek nakon smrti 1982. godine, njegova udovica je lične predmete slavne glumice dala na aukciju. Prodate su za nevjerovatnih 13,4 miliona dolara. 

Dženis Džoplin


Još jedna diva napustila je svijet mlada. Samo dva dana prije nego što će preminuti, Džoplinova je promijenila svoj testament.U njemu je ostavila 2.500 dolara kako bi bila organizovana posthumna zabava u njenu čast u omiljenom klubu. Naravno, žurka je trebalo da traje cijelu noć pišu Nezavisne novine.com

Džin Rodenberi: Nije baš u pitanju želja, ali mu je odata pošta na jedan veoma lijep i neobičan način. Za one koji ne znaju, Rodenberi je bio tvorac originalnih "Zvjezdanih staza". Kada je 1991. godine preminuo od srčanog udara, njegov pepeo je poslat u svemir. 

Hari Hudini

Prije smrti Hudini je sa svojom ženom dogovorio tajni znak koji će samo njih dvoje znati i koji će on upotrebiti da je kontaktira nakon života. Njegova supruga je zbog toga svake Noći vještica, kada su duhovi najbliže svijetu živih, održavala seanse u pokušaju da kontaktira preminulog supruga. Priča kaže da joj se on nikada nije javio. 

Čarls Dikens


Tvorac "Božićne priče" je želio da ga svijet pamti isključivo po njegovim djelima. Zbog toga je zahtijevao da nikada ne podižu spomenike ili spomen-ploče u njegovu čast. Posljednja želja velikog pisca nije ispunjena i spomenici u njegovu čast danas postoje širom svijeta. 

Vergilije: Niti posljednja želja rimskog pjesnika na kraju nije uslišena. On je tražio da njegov najpoznatiji ep "Eneida" bude spaljen poslije njegove smrti. Ovo, naravno, nije učinjeno, pa brojni ljubitelji umjetnosti i danas mogu da uživaju u ovom djelu.