Sedam stvari koje trebate uraditi prije Nove godine!
Ilustracija

Ostalo malo vremena

Sedam stvari koje trebate uraditi prije Nove godine!

Rijetki se zaista pridržavaju novogodišnjih odluka u nadolazećoj godini.

1. Izbjegnite novogodišnje odluke

Rijetki se zaista pridržavaju novogodišnjih odluka u nadolazećoj godini, jer su to uglavnom odluke koje niste činili do sada ili koje ne volite raditi, kao naprimjer, odluka kako ćete smanjiti količinu šećera koje unosite u organizam. Ovakve odluke su nerijetko osuđene na osjećaj bespomoćnosti zbog nemogućnost ispunjavanja istih.

 2.Ostavite sebi motivacijske ciljeve

Umjesto novogodišnjih odluka, postavite sebi motivacijske ciljeve koje će vam zaista biti motivacija u zadovoljavanju vaših potreba. Naprimjer: ‘U 2014. godini ću izgledati savršeno i bit ću zadovoljnija ukoliko se riješim viška kilograma.’

3. Uzmite dan predaha

Uzmite jedan dan odmora – da, 24h bez odgovaranja na e-mailove ili telefonske pozive. Za razliku od toga, provedite dan u društvu svojih prijatelja, porodice i vas samih. Takođe, pročitajte knjigu ili idite na nekakav događaj.

4. Proslavite svoje uspjehe

Iako ste imali napornu godinu, sigurno postoje periodi kada ste bili iznimno uspješni i kada su se stvari jednostavno dobro odvijale u vašu korist. Razmislite o vlastitim dostignućima u protekloj godini i prisjetite se događaja i osjećaja zbog kojih ste se dobro osjećali.

5. Sagledajte svoje neuspjehe

Uprkos odličnoj godini, postojali su trenuci kada se stvari nisu odvijale baš onako kako ste priželjkivali. Prisjetite se takvih loših trenutaka i onoga što se naučili zahvaljujući njima te razmislite što ćete učiniti drugačije u budućnosti kako se iste pogreške ne bi ponavljale. Zapamtite, put do uspjeha se gradi na greškama i ne zaboravite to cijeniti.

6. Zahvalite onima koji su vam pomogli

Sigurno ste u svome poslu susreli s ljudima koju su vam pomogli na nekakav način – bilo da se radi o pomoći u poslovnom smislu ili jednostavno samo zato jer je ljudima stalo. Razmislite i zahvalite im se - jer su to zaslužili!

7. Poklonite anonimni dar

Darivanje prijatelja ili porodice je zabavno, ali ukoliko se želite osjećati ispunjeno, poklonite dar bez ikakve obaveze nekome kome je to najpotrebnije, ne očekujući da vam se zahvale.

(Izvor:Avaz)