Rada Manojlović: Džaram vatru i mijesim česnicu!
Rada Manojlović

Na Božić započinje sve poslove

Rada Manojlović: Džaram vatru i mijesim česnicu!

Bez odmora Badnji dan uvijek provodim sa porodicom, dok na najradosniji praznik radim već godinama, što se u mom slučaju pokazalo kao dobro.

Rada Manojlović, kao prava djevojka iz naroda, veoma drži do tradicije i u porodičnoj atmosferi obiljeležava najradosniji hrišćanski praznik Božić.

Ona sa sestrom i maćehom priprema bogatu prazničnu trpezu, dok otac sječe badnjak i okreće prase na ražnju. I tako svake godine...

- Badnji dan uvijek provodim kod kuće sa svojom porodicom, dok na Božić radim već godinama unazad, što se u mom slučaju dobro pokazalo, pa ću i sad pjevati. Vjerujem da na ovaj dan valja raditi da bi mi i cijela godina bila radna. Inače, kažu da na Božić treba započeti sve poslove da bi oni bili što berićetniji i da bi vam sve od ruke išlo.

Kojih se običaja pridržavaš?

- Na Badnje veče tata peče prase na ražnju ispred kuće kako bi bilo spremno za Božić. Prije toga useče badnjak, a cijelo selo se okupi ispred crkve, gdje se pali badnjak. Loži se vatra i u kući, pa sestra i ja uveče jednim drvetom, grančicom džaramo vatru i pričamo šta sve želimo u narednoj godini. Pominjemo domaće životinje, da imamo pilića, ovaca i ostale stoke, pa useve, poželimo da sve što posejemo nikne, pobrojimo sve redom i zamislimo da nam bude berićetna godina. Kod nas je takođe običaj da se popije dren i da se na Božić ode i na groblje, pa ako nas vrijeme posluži, otići ćemo.

Da li ti za vrijeme praznika nedostaje dečko s obzirom na to da uglavnom radiš?

- Za vrijeme praznika mi nedostaju sve osobe koje volim.

Jesi li planirala uskoro odmor kako bi mogla to da nadoknadiš?

- Jesam planirala, ali, nažalost, neću moći da ostvarim, zato što su mi ovi moji u „Grandu“ sve nastupe dogovorili unaprijed. Samo su mi izdiktirali datume, tako da ništa od mog odmora. Jun, jul, avgust, sve imam dogovoreno. Tek možda oktobra nešto mogu da planiram. Eto, jedino mi to možda može proći. Kako su krenuli, dogovoriće mi i narednu godinu.

Da li si zacrtala sebi nešto što moraš da ispuniš ove godine?

- Planiram novi album, a što se tiče ostalih planova, možda da se malo bolje organizujem, pa da imam više vremena za porodicu.

Hoćeš li nešto lijepo da poručiš za naš najradosniji praznik?

- Pozdraviću sve čitaoce tradicionalnim pozdravom „Mir Božiji, Hristos se rodi“ i poželjeću im sve najbolje u novoj 2014. godini izjavila je Rada za Kurir.