Sulejman Veličanstveni o teškim životnim trenucima
Halit Ergenc

Bio je beskućnik koji se redovno opijao

Sulejman Veličanstveni o teškim životnim trenucima

Turski glumac, zvijezda "Sulejmana Veličanstvenog" priča o svom odrastanju i teškim životnim trenucima

Omiljeni bradonja s malih ekrana, Sulejman Veličanstveni, vratio se u program RTL-a. Stariji, ozbiljniji i s više sijedih u bradi koje mu šminkerke na setu svakodnevno ugrađuju, no i dalje jednako šarmantan, Halit, koji igra najvećeg turskog vladara u istoriji, i dalje je najpopularniji glumac u svojoj zemlji.

Halit nije imao bajkovito djetinjstvo. Obilježila ga je njegova mlađa sestra Azad, koja je rođena s mentalnim poteškoćama pa su njegovi roditelji bili usmjereni na brigu oko nje. Kako je Halit rekao u jednom intervjuu, njegova majka gotovo nikada nije izlazila iz kuće jer je stalno morala biti uz sestru.

– Moji su se roditelji rastali kada sam išao u osnovnu školu, a i prije razvoda situacija među njima bila je napeta. Otac je nakon toga povremeno dolazio kući, a u meni se već tada javila neka potreba za bijegom. Dok je moja majka mislila da se okolo vozam na biciklu, ja sam bježao u kuću svoje druge sestre – priča on.

Halit je upisao studije brodogradnje, ali je već na drugoj godini shvatio da je umjetnost njegov životni poziv, pa se odlučio okušati u glumi i muzici.

Tokom studiranja radio je kao programer ne bi li zaradio za džeparac.

– Kada gledate moj život, čini se kao da je svaki period u njemu živjela neka druga osoba. Prodavao sam ulaznice, nosio kostim robota i plesao na festivalima... – priča Halit.

Neko je vrijeme živio u Americi, gdje je gledao sve poznate mjuzikle jer je bio uvjeren da će i njegova karijera krenuti tim putem.

- Dok sam bio u SAD, čitao sam neku knjigu o glumi u kojoj je na prvoj stranici pisalo “Sjedeći kod kuće, niko vas neće primijetiti”.

Pomislio sam: “Svugdje isti problemi”.

Čekao sam ulogu u mjuziklu “Jadnici” i dva dana spavao na otvorenom dok mi nisu rekli “Shvati već jednom, mi te ne želimo”. Tada sam shvatio da ovaj posao zavisi samo od toga koliko ga dobro radiš – prisjeća se Halit.

U tim trenucima pomislio je odustati od glume i posvetiti se kulinarstvu, ali je dobio ponudu da glumi u dječjem pozorištu.

– Bio sam “švorc” i trebao mi je novac, a bilo mi je tragično da igram u dječjem pozorištu. Dok smo radili predstavu “Kralj lavova”, često sam bio pijan na pozornici. Moja je situacija bila očajna – prepričava Halit.

A onda je stigla ponuda iz Turske.

– Trebalo je da radimo tursku adaptaciju “West Side Story”. Kada sam došao u Istanbul, javili su da je projekt otkazan i rekli mi da imaju spremnu moju povratnu kartu za SAD, ali sam im poručio da kartu zadrže za sebe. Pogledao sam u Bosfor i osjetio blagoslov Istanbula i više mi nije palo na pamet da ga napustim – priča glumac.

A nakon te odluke sve je krenulo uzlaznom putanjom. Dobijao je uloge u reklamama, pa zatim u serijama i onda je uslijedila “1001 noć”. Na setu te serije upoznao je svoju današnju suprugu, a osim ljubavi, dogodila mu se i slava...

(večernji list)