Plućna funkcija naše djece u skladu sa evropskim prosjekom
Ilustracija

Zdravlje djece

Plućna funkcija naše djece u skladu sa evropskim prosjekom

Društvo za prava djece sa astmom "Dašak" predstavilo je rezultate projekta „Ispitivanje plućne funkcije djece“, koji će omogućiti postavljanje parametara plućne funkcije i bolji uvid u respiratorno zdravlje naših najmlađih.

Rezultati mjerenja pokazali su da je plućna funkcija djece kod nas u opsjegu predviđenih vrijednosti evropskog standarda, međutim zabrinjavajući podatak je da su za određeni broj parametara ostvarene niže vrijednosti od pomenutog prosjeka.

Projekat je realizovan zahvaljujući donaciji kompanije Vip mobile, kao i podršci Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja.

- Ovo istraživanje predstavlja značajan iskorak u definisanju standarda parametara plućne funkcije, što će znatno pomoći dijagnostiku plućnih bolesti kod naših najmlađih. Rezultati koje smo dobili omogućiće da postavimo jasno definisane parametre po mjeri djece sa našeg podneblja, uzimajući u obzir njihove tjelesne karakteristike i životne navike- izjavila je ovom prilikom dr Dubravka Šaranović Racić, viši savetnik u Ministarstvu zdravlja.

Osim nedovoljne fizičke aktivnosti, među uzrocima nižih vrijednosti su deformitet kičmenog stuba i gojaznost kod djece, što znatno utiče i na njihovu plućnu funkciju. Takođe, djeca u Srbiji žive u okruženju u kom su izložena duvanskom dimu u većem procentu od djece u Evropi što takođe utiče na ostvarene vrijednosti. Prema podacima ovog mjerenja najbolje rezultate su imali mališani iz Novog Sada i Kragujevca, čije su vrijednosti parametara plućne funkcije za 5 do 15 odsto bolje od evropskog prosjeka. Takođe, zanimljiv je podatak da su u odnosu na predviđene vrijednosti prema visini, težini i uzrastu, djevojčice u većini parametara ostvarile bolje rezultate u odnosu na dječake, što dokazuje da su fizički aktivnije od svojih vršnjaka.

(zdravlje.rs)