Dolce i Gabbana osuđeni na zatvorsku kaznu
Dolce i Gabbana

Poznati modni dizajneri

Dolce i Gabbana osuđeni na zatvorsku kaznu

Ni bogatstvo, niti popularnost, nisu mogli da spasu modne dizajnere Domenika Stefana i Dolče Gabanu, od ruke zakona. Zbog utaje poreza osuđeni su na godinu i po zatvora.

Uprkos apelima na društvenim mrežama, protestima fanova njihovog brenda, apelacioni sud je potvrdio odluku od prošle godine - krivi su za utaju poreza. Krivična prijava ih tereti za utaju 343,3 miliona eura.

Njih dvojica nisu prvi dizajneri koji su pokušali da na taj način zaobiđu zakon. Nadzor nad finansijskim sredstvima uveden je i za Roberta Kavalija, a Valentino je prošao sa novčanom kaznom. Za utaju poreza tužena je i "Prada".

Nagađanja da Dolče i Gabana poreskim manevrisanjem krše zakon, protežu se unazad skoro deset godina. Još 2004. godine su sumnjivo poslovali u Luksemburgu kako bi izbjegli plaćanje poreza u Italiji koja ima porezne stope skoro najviše u svijetu.

Tako je njihov brend, koji postoji već 28 godina, postao meta poreskih inspekotira, da bi na kraju bilo utvrđeno da je slavni dvojac ipak krši zakon.

Prije godinu dana, kada je prva krivična prijava stigla, izjavili su da će najvjerovatnije zatvoriti svoje prodavnice jer, kako su rekli, "neće biti u stanju da se nose sa tim" i uputili su žalbu.

Sada, nakon presude koja kaže da će njih dvojica morati da odleže u zatvoru godinu i po dana, kažu da su šokirani.

Dakle, biće zanimljivo. Očekuje se druga žalba i komentari javnosti.

(b92)