Estrada godišnje utaji 87 miliona eura!
Seka Aleksić

Dokle tolerisati

Estrada godišnje utaji 87 miliona eura!

Estrada je u panici jer strahuju da će im država oduzeti imovinu i naplatiti ogroman porez koji godinama ne plaćaju, piše Kurir. Poreska uprava riješena je da iznese sve na čistac, a direktorka ove državne institucije Ljiljana Kovačević već je izjavila da „trenutno provjeravamo porijeklo novca kojim je suprug Seke Aleksić pjevačici kupio automobil vrijedan 100.000 eura, kako je vozilo kupljeno i da li je plaćen porez na to“.

Obećali rezultate

- Poreska uprava nema namjeru da estradizuje naplatu poreza. Ispituju se svi, a ne samo pjevačica o kojoj se trenutno najviše piše u medijima. Postupamo jednako prema svim obveznicima, bez obzira na djelatnost koju obavljaju. Provjeravamo sve za koje iz bilo kojih izvora dobijemo informaciju. Izuzetno su značajni i podaci i informacije koje objavljuju mediji. S obzirom na to da su estradne ličnosti medijski eksponirane, informacije o njima su lakše dostupne, a rezultati kontrola i eventualnih nepravilnosti interesantniji za javnost. O svim eventualno utvrđenim nepravilnostima obavijestićemo javnost po završetku postupaka koji su u toku - kazala je juče Kovačevićeva za Kurir.

A gdje su svadbe i bakšiš

Ako uzmemo u obzir da u Srbiji ima 300 aktivnih pjevača (od onih koji se eksponiraju u medijima do onih koji se rijetko ili nikako pojavljaju), da svi oni u prosjeku po nastupu uzmu 3.000 eura (neki mnogo više od toga, a drugi tezgare i za 500 eura), te da pjevaju četiri vikenda mjesečno (što mu dođe osam dana), stižemo do sume od 7.200.000 eura zarade. E sad, kad se tih sedam i kusur miliona pomnoži sa 12 mjeseci u godini, rezultat je 86.400.000 eura! Toliko svi ukupno zgrnu u džep. Da poštuju zakone, morali bi da plate porez od 20 odsto, pa bi se državna kasa napunila sa skoro 18 miliona eura. A pojedinci kad bi zaista prikazali realnu zaradu, morali bi da plate i porez na ekstra profit. Međutim, u stvarnosti je malo onih koji to i učine. U sve ove brojke nismo uračunali svadbe (posebno one po dijaspori), bakšiše, proslave Nove godine (koje se plaćaju mnogo više nego obične svirke), privatne zabave, rođendane...

Sad nam ostaje samo da čekamo rezultate Poreske uprave. Obećali su.

Ljiljana Kovačević

Provjera

HITNO PROCIJENITI IMOVINU PJEVAČA

Izvor Kurira iz Poreske uprave tvrdi da su priče srpskih estradnjaka da su oni zapravo poreski obveznici po Njemačkoj i Austriji najobičnija izmišljotina.

- Svi koji se hvale da plaćaju porez u inostranstvu - lažu. Ako žive u Srbiji, onda su obavezni ovdje da ga plate, bez obzira na to gdje nastupaju. Kad rade preko, idu kao turisti u vikend turama, dobiju pare na ruke bez ugovora od nekih gastarbajtera koji tamo drže klubove i vrate se kao turisti. Oni su naši državljani, porezni obveznici i rezidenti - navodi sagovornik i dodaje da bi trebalo da procjenitelji krenu u provjeru porijekla imovine estradnih ličnosti.

- To je strašan raskorak između imovine koju posjeduju i bijesnih automobila na jednoj strani i prihoda koji su prijavili na drugoj strani. Biće svega ako im se dođe u posjetu.