Ćazim Osmani iskeširao 15.000 €  za Memovu sliku (FOTO)
Ćazim Osmani

Biznismen pjevačice zamijenio umjetnošču

Ćazim Osmani iskeširao 15.000 € za Memovu sliku (FOTO)

Iako smo navikli da ga viđamo isključivo na nastupima srpskih pjevačica, a potom i u njihovom društvu, Ćazim Osmani odlučio je da promijeni životni stil - muziku je zamijenio umjetnošću.

Kako saznaje „Alo“, kontroverzni albanski biznismen je posjetio prije dva dana Sarajevo, gdje je prisustvovao otvaranju izložbe pobjednika „Farme 4“, akademskog umjetnika Sulejmana Meme Haljevca, a tom prilikom je Osmani kupio jednu njegovu sliku za koju je iskeširao tričavih 15.000 eura.

 

- Svi koji dobro poznaju Ćazima tvrde kako on u ličnoj kolekciji ima veliki broj umjetničkih djela velikih slikara koje godinama pažljivo skuplja. Čim je čuo da pobjednik „Farme“ pravi izložbu u Sarajevu odmah je angažovao prijatelje da ga sačekaju i da ga odvedu kod Mema kako bi pazario jednu njegovu sliku. S obzirom na to da se Osmani dobro raspitao o djelima bosnaskog Pikasa, kako zovu Haljevca, koji je inače zbog jedne svoje slike ušao i u Ginisovu knjigu rekorda, odmah je poželio da svojoj kolekciji ima i jedno njegovo djelo. Slika koju je Ćazim uzeo rađena je uljem na platnu, a naziv je simboličan „Bosna i Srbija“, kaže sagovornik i dodaje.

„Bosna i Srbija“ otišle u ruke albanskog biznismena

- Čim je Osmani čuo kako se slika zove, nije pitao za cijenu, već je kroz osmjeh tražio da mu je spakuju, a kada je čuo kolika je vrijednost ovog umjetničkog djela izvadio je novčanik i odmah iskeširao 15.000 eura. Posjetioci izložbe u nevjerici su posmatrali ovu nesvakidašnju kupovinu i bili su poprilično iznenađeni Ćazimovim potezom, pogotovo što je toliko veliku svotu novca imao kod sebe. Za vrlo kratko vrijeme se pročulo kako je Osmani pazario umjetninu, pa su radoznale Sarajke pohrlile da se upoznaju sa njim, što je albanskom biznismenu izuzetno imponovalo, završava izvor.

Redakcija Alo portala je pozvala autora slike Memu Haljevca, koji je potvrdio da je Osmani pazario njegovo djelo.

- Tačno je da je gospodin Ćazim kupio moju sliku, koja se zove „Bosna i Srbija“. Ovo je avangardno umjetničko djelo na kojem je bojama dočarana Šumadija i bosanski ćilim. Što se tiče cijene o tome ne želim da govorim jer poštujem dogovor između nas dvojice - rekao je poznati Sarajlija za Alo.