Anđelina Džoli

Istraživanje

"Učinak Anđeline Džoli dugotrajan i globalan, povećao broj odlazaka u klinike"

Broj žena koje su pošle na preglede udvostručio se otkad je Anđelina Džoli uradila dvostruku operaciju grudi, pokazalo je istraživanje koje je sprovedeno u Velikoj Britaniji, prenosi BBC.

Glumica je objavila prošlog maja da se odlučila za operativni zahvat nakon što joj je rečeno da ima 87 posto izgleda za razvoj bolesti zbog visoko rizičnih gena. Naučnici procjenjuju da je oko pet posto karcinoma dojke nasljedno.

"Učinak Anđeline Džoli je dugotrajan i globalan i čini se da se u skladu s tim povećao broj odlazaka u klinike", kazao je voditelj istraživanja profesor Garet Evans sa univerziteta u Mančesteru.

Naučnici su proučili broj posjeta genetskim centrima i klinikama u Britaniji nakon što je vijest o njenim operacijama obišla svijet i nakon što je ona pozvala žene da se testiraju na visoko rizične gene.

U odnosu na 2012. u junu i julu 2013. broj odlazaka na genetska savjetovanja i testiranja više se nego udvostručio, utvrdili su naučnici.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Breast Cancer Research i pokazuju da je udvostručeni broj zabilježen i u razdoblju od avgusta do oktobra 2013. u odnosu na isto razdoblje 2012.

"To što je Anđelina objavila da ima BRCA 1 mutaciju i da se podvrgnula zahvatu je vjerovatno imalo snažniji učinak od objava drugih zvijezda zbog njenog imidža snažne i glamurozne žene", kaže Evans.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.