Obilježeno 75 godina filma “Prohujalo s vihorom”
Scena iz filma “Prohujalo s vihorom”

Film Viktora Fleminga

Obilježeno 75 godina filma “Prohujalo s vihorom”

Sjedinjene Američke Države SAD obilježavaju 75 godina od izlaska filmskog klasika "Prohujalo s vihorom" prikazivanjem tog ostvarenja u 650 bioskopa širom zemlje od 28. septembra do 1. oktobra, prenose mediji u SAD.

Film Viktora Fleminga biće prikazan u originalnom formatu i sa posebnom prezentacijom na početku filma, a gledaoci će moći da kupe film i u DVD verziji.

"Prohujalo s vihorom", koji traje 224 minuta, zasnovan je na istoimenom romanu spisateljice Margaret Mičel, a prvi put je prikazan u Atlanti 15. decembra 1939. godine.

Priča o Skarlet O'Hari u vihoru američkog građanskog rata 60-ih godina 19. vijeka osvojila je deset Oskara, a prvi put je tada dodijeljen jednoj crnoputnoj glumici Heti Mekdanijel. Neki američki mediji smatraju da taj film drži rekord sa najvišom zaradom u istoriji kinematografije. Film je zaradio 1,6 milijardi dolara, ispred "Ratova zvijezda" iz 1977. godine sa zaradom od 1,45 milijardi dolara.

Pored Vivijen Li, glavne uloge u filmu igraju Klark Gejbl, Lesli Hauard i Olivija de Hevilend.

Američki Institut za film stavio je to ostvarenje na četvrto mjesto na spisku "100 godina... 100 filmova", kao i na četvrto mjesto na listi "Deset najboljih epskih filmova svih vremena". 

(cdm)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.