Preminuo reditelj Žikine dinastije
Zoran Čalić

Slava mu

Preminuo reditelj Žikine dinastije

Zoran Čalić, filmski reditelj i scenarista, preminuo u Beogradu, u nedjelju 9. novembra 2014. godine, u 84. godini života.

Zoran Čalić autor je više od dvadeset igranih filmskih ostvarenja među kojima se posebno istuču: „LUDE GODINE“, „ŽIKINA DINASTIJA“, „DOŠLO DOBA DA SE LjUBAV PROBA“, „IDI MI – DOĐI MI“, „ŠTA SE ZGODI KAD SE LjUBAV RODI“, „ĆAO INSPEKTORE“...
Filmsko-televizijsko djelo reditelja Zorana Čalića, posebno u domenu omladinskog filma kao žanra, jedinstveno je u srpskoj kinematografiji.
Humoristični, provokativni i uzbuđujući, filmovi ovog autora uspijevali su da ostvare snažnu recepciju kod brojne publike. Srpski film je na svojevrstan način u Čalićevim komedijama ostvario zanimljiv susret omladinskog vitalizma i istorijskog populizma. Ovaj prepoznatljiv autor, ostvarivši veliki opus, uspio je da obogati srpski film posebnom žanrovskom tematikom, brojnim komedijama i izvjesnim svjedočenjem o jednom istorijskom periodu.
Filmovi Zorana Čalića svakako su u momentu svog pojavljivanja bili najgledaniji u Srbiji. Velika popularnost koju su imali ni danas nije bitno umanjena.
Zoran Čalić je dobitnik više nagrada i priznanja među kojima je i posebno priznanje umjetnicima za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Republike Srbije.
Kremacija će se obaviti u utorak, 11. novembra u 16 časova, na Novom groblju u Beogradu.
(alo)

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.