Nikol Kidman protiv seksizma u Holivudu
Oskarovka Nikol Kidman

Glumica osudila rodnu nejednakost

Nikol Kidman protiv seksizma u Holivudu

Oskarovka Nikol Kidman pozvala je filmsku industriju da ženama pruži više mogućnosti i tako se pridružila brojnim koleginicama koje su ranije osudile rodnu nejednakost u Holivudu, javlja Tanjug.

Zvijezde poput Meril Strip ili Kristen Stjuart javno su govorile o seksizmu ali i starosnim predrasudama u filmskoj industriji a Stjuart je u jednom intervjuu nedavno rekla da žene "moraju više da rade da bi ih neko čuo".

"Očigledno treba da stvorimo više mogućnosti", rekla je Kidman na dodjeli nagrada "Kristal i Lusi" koje uručuje organizacija Žene na filmu.

"Svi radimo zajedno i pokušavamo da promijenimo šta se promijeniti mora. Moramo da stavimo kamere u ruke djevojčica i podstaknemo ih da ispričaju priče i steknu više samopouzdanja kako bi se osjećale moćno", dodala je ona.

Australijska glumica dobitnica je "Kristal nagrade za izuzetnost na filmu". Nagrade organizacije Žene na filmu dodjeljuju se za dostignuća na filmu i televiziji.

Režiserka "Selme" Ava Du Vernej dobitnica je Doroti Arcner nagrade za režiju i kaže da kada je riječ o ženama režiserima one često budu "preskočene".

"Holivud prema ženama je poput dečka koji vas ne zove često. Zapostavlja se mašta i talenat žena režisera ali i starijih glumica koje više nisu u životnom dobu koje je industriji vrijedno. Mnogo toga se dešava i moramo da radimo na ispravljanju toga", rekla je ona.

avaduvernay

Ava DuVernay

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.