Preminuo Arsen Dedić (VIDEO)
Arsen Dedić

U 78. godini

Preminuo Arsen Dedić (VIDEO)

Slavni muzičar iz Šibenika Arsen Dedić umro je u 78. godini.

Arsen Dedić preminuo je u bolnici u Zagrebu, nakon što se posljednjih nekoliko sedmica borio sa sepsom nakon operacije kuka, zbog kojeg je trpio velike bolove.

S obzirom na presađenu jetru i terapiju imunosupresivima, njegovo je zdravlje bilo ozbiljno narušeno. Njegova najveća podrška do samog kraja bila je supruga Gabi Novak. Par je bio u braku od 1970, pišu hrvatski mediji, prenosi Rtcg.

Arsen Dedić dođen je u Šibeniku 1938, a jedan od najcjenjenijih hrvatskih muzičara, književnika, prevodilaca, pjesnika i kantautora.

Autor je i izvođač mnogih šansona te pobjednik mnogih festivala, i jedan je od utemeljivača šansone u Hrvatskoj.

Prvi album "Čovjek kao ja" objavio je 1969. godine, a od tada je snimio na desetine ploča.

Njegove su pjesme prevodili i obrađivali mnogi izvođači, a sam je pisao za mnoge poznate estradne umjetnike, za suprugu Gabi Novak, klape, te Ibricu Jusića. Veliki dio njegovog opusa čini primijenjena muzika za televiziju, film i pozorište.

Bio je član Hrvatskoga društva skladatelja i Hrvatskoga društva pisaca.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.