Poznata glumica: Silovali su me, trovali i držali u ludačkoj košulji

Njen život je bio tragičniji od filmova koje je snimila

Poznata glumica: Silovali su me, trovali i držali u ludačkoj košulji

Frensis Farmer rođena je 19. septembra 1913. bila je glumica i TV voditeljka, ali na žalost to nije ono po čemu je ostala zapamćena. Njen život u nekim bi se segmentima mogao svrstati u žarn horor-filmova. Iako je željela karijeru u pozorištu, igrom slučaja postala je filmska glumica.

Njeni saradnici tvrdili su da je užasno teška i da je s njom nemoguće sarađivati. Spadala je u zahtjevne glumice koje su se često bunile na sve što joj se u filmskom svijetu nije dopadalo.. 

Snimila je film “Come and Get It“, a ta uloga je proglašena krunom njene karijere. Postigla je zavidan uspjeh, ali zbog njenog problematičnog ponašanja, matična kuća 'Paramount' davala joj je samo beznačajne uloge u nezanimljivim filmovima. 

Iako je pokušala popraviti sliku o sebi u javnosti sve je palo u vodu kada je uhapšena zbog saobraćajnog prekršaja, opirala se hapšenju i vrebalno napadala policajce. Kasnije u sudnici je sudiju gađala i na silu su je morali izvesti iz prostorije. Tu je započeo njen lični pakao. 

Sud ju je proglasio mentalno bolesnom. Zatvorili su je u psihijatrisku ustanovu u kojoj je preživjela nevjerovatne strahote. Pokušali su je da je liječe šok terapijama, hidroterapijama, a na kraju su čak izvršili lobtomiju. Njeno mentalno zdravlje je s godinama sve više propadalo.

U njenoj posthumnoj autobiografiji otkrila je neke jezive stvari koje su joj se dogodile tokom boravka u psihijatrijskim ustanovama. Fransis je tvrdila da je bila zlostavljana na najrazličitije načine. 

“Tjerali su me da jedem svoj izmet. Bila sam seksualna robinja ljekarima i medicinskim radnicima koji su me iznajmljivali i seksualno iskorišćavali. Silovali su me, držali u ludačkoj košulji vezanu lancima u izolovanoj sobi. Bila sam prekrivena pacovima. Utapali su me u ledenu hladnu vodu...”, napisala je Frensis. 

Nakon “liječenja” pokušala je da obnovi svoju karijeru, ali zbog problema s alkoholom i čestih nervnih slomova, to joj nije pošlo za rukom. Umrla je u 54. godini nakon duge borbe s rakom. 

Godine 1982. prema njenoj životnoj priči snimljen je film 'Frances' u kojem je briljirala glumica Džesika Lang. Kurt Kobejn je pokojnoj glumici posvetio pjesmu 'Frances Farmer Will Have Her Revenge on Seattle'.

Superžena

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.