5 načina da više nikad ne propustite trening
Foto: Shutterstock

5 načina da više nikad ne propustite trening

Jeste li znali da dva od tri članstva u teretani propadnu? Ne dozvolite da jedno od njih bude vaše!

PROMIJENITE IDENTITET

Prema navodima američkih i kanadskih naučnika, što više vezujete vježbanje za vaš lični identitet, veća je vjerovatnoća da će ono biti dio vašeg dnevnog rasporeda. Osim toga,manja je vjerovatnoća da ćete preskakati treninge. Začinite vaš dan vizuelnim asocijacijama kao podsjetnik o važnosti vježbanja – patike ispred kuće, torba za teretanu u kolima,bočica sa vodom na radnom stolu.

VODITE JAVNI DNEVNIK

Vježbači koji pričaju ljudima o svom napretku češće se drže plana treninga. Ali prema istraživanju časopisa Journal of American College Health izvještaj drugima ne mora da bude usmene prirode. Autori ovog istraživanja su otkrili da vođenje online fitnes-dnevnika, koji svi mogu da vide proizvodi isti nivo motivacije kao i vježbanje u grupi.

NAĐITE PARTNERA

Ako vježbate sa drugarom,obratite pažnju da on bude slične građe kao i vi, predlaže se u studiji časopisa Science. Ispitanici koji su vježbali sa partnerima sličnih godina, indeksa tjelesne mase i nivoa fizičke pripremljenosti imali su 3 puta veće šanse da se pridržavaju trening plana od onih sa nekompatibilnim partnerima. Ali šta god da radite, nikako ne trenirajte sa nekim ko je mnogo spremniji od vas, kažu naučnici. To dovodi do postavljanja nerealnih ciljeva i podrivanja motivacije.

IGRAJTE NA SIGURNO

Krupni ciljevi mogu izgledati nedostižno.Umesto njih, postepeno povećavanje značajnosti ciljeva može donijeti bolje rezultate, navode naučnici časopisa Journal of Consumer Research. Dakle, umjesto da se mučite da smršate 7 kilograma, postavite cilj da duplirate trenutni gubitak od kilogram ipo. Kada se jednom približite velikom cilju, dosegnite ga u manjim koracima. Svijest o vašem napredovanju može povećati motivaciju za dostizanjem cilja.

KAZNITE SE NOVČANO

Da li je veća vjerovatnoća da ćete otici u teretanu ako morate da platite 5 eura za neodlazak? Ako je odgovor pozitivan,znajte da niste jedini. Tako navodi veći broj studija, kao i tvorci aplikacije Pact za pametne telefone, preko koje se korisnici preko GPS-a prijavljuju u teretanu i tako izbjegavaju da plate kaznu ako to ne urade. Svake nedjelje, novac od “ljenčuga” se dijeli između svih korisnika aplikacije koji su ispunilisvoje trenažne ciljeve.

Menshealth

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.