CG zajedno sa zemljama članicama EU može da koristi postojeća rješenja za javnu administraciju
Foto: Ministarstvo javne uprave

Održan panel u okviru INFOFEST-a

CG zajedno sa zemljama članicama EU može da koristi postojeća rješenja za javnu administraciju

U okviru ovogodišnjeg INFOFEST-a održan je panel na temu „ISA² u Crnoj Gori: Interoperabilna rješenja za javnu administraciju“ u organizaciji Ministarstva javne uprave.

Na panelu su govorili Georges Lobo, Evropska komisija DIGIT D.2, Monika Sovinska, Evropska komisija DIGIT D.2, Martina Barbero-Deloit i  Mišalis Zervos – Trasis, eksperti iz Evropske komisije koji su predstavili dosadašnje rezultate ISA² programa i približiti mogućnosti za korišćenje, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave.

Kako se navodi, Crna Gora je 29. maja ove godine pristupila ISA² programu, koji razvija standardizovana interoperabilna rješenja i pruža neposrednu podršku razvoju interoperabilnosti i servisa, za prekograničnu primjenu, čime daje suštinski doprinos jedinstvenom digitalnom tržištu.

2PanelISO2

Foto: Ministarstvo javne uprave

Učešćem u ovom programu Crna Gora je, ističe se, dobila mogućnost da zajedno sa zemljama članicama EU koristi postojeća rješenja, kao i da da doprinos realizaciji novih. 

Primjena informacionih tehnologija, interoperabilnost, elektronska uprava, otvoreni podaci predstavljaju osnove za unapređenje rada javne uprave, dalju modernizaciju i transparentnost njenog rada, kao i povećanje efikasnosti i kvaliteta usluga koje javna uprava pruža.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.