Marković na Premijerskom satu

Marković smatra da nema razvijene Crne Gore bez razvijenog Sjevera

"Svaki kilometar puta na Sjeveru je sigurna prilika za bolji život i veći standard"

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković je odgovarajući na pitanje poslanika Ervina Ibrahimovića koje se odnosilo na zadovoljstvo dinamikom realizacije planiranih projekata Kapitalnog budžeta za 2018. godinu, koji se odnosi na sjeverne opštine Crne Gore, sa posebnim osvrtom na opštinu Rožaje, naglasio da su 41. mandat Vlade obilježile intenzivne aktivnosti na planu realizacije važnih infrastukturnih projekata na Sjeveru, predvođenih izgradnjom auto-puta, kao najmarkantnijeg građevinskog poduhvata u istoriji Crne Gore.

"Nema razvijene Crne Gore bez razvijenog Sjevera“ – postala je maksima naših svakodnevnih nastojanja da kroz obezbjeđivanje uslova za ravnomjerniji regionalni razvoj unaprijedimo kvalitet života u svim djelovima naše zemlje. Ali isto tako, moramo biti svjesni da nema razvijenog Sjevera bez dobre putne i turističke infrastrukture, koja će probuditi cijeli region u kome leži više od polovine prirodnog bogatstva naše zemlje.” – istakao je Marković.

Premijer je podsjetio da je iz Kapitalnog budžeta za 2018. godinu skoro polovina sredstava, tačnije 41,83%, odnosno nominalno skoro 20 miliona eura planirano za realizaciju 35 projekata na sjeveru.

“Među navedenim projektima su ski centri na Bjelasici sa kolašinske, bjelopoljske i mojkovačke strane, Ski centar na Durmitoru, Ski centar na Hajli u Rožajama, i valorizacija Đalovića pećine u Bijelom Polju. Imajući u vidu Vaše konkretno interesovanje za projekte u opštini Rožaje, dozvolite da saopštim da je vrijednost investicije Ski centra na Hajli 16 miliona eura, sa planom da se završi do kraja 2022. godine.” – rekao je Predsjednik Vlade.

Marković je izrazio uvjerenje da će svi projekti planirani Kapitalnim budžetom za 2018. godinu omogućiti produžavanje turističke sezone u Sjevernom regionu, doprinijeti povećanju broja i kvaliteta smještajnih kapaciteta, povezivanju turističkog sa ostalim privrednim sektorima i u konačnom, ali i što je najvažnije – otvaranju novih radnih mjesta.

“Svaki euro potrošen u razvojne projekte, svaki kilometar puta, svaki metar nove žičare i staze, energetske ili komunalne infrastrukture – jeste sigurna prilika za bolji život i veći standard, ali i izvjesna mogućnost za nova radna mjesta za sve one koji žele da rade u Crnoj Gori.” – naglasio je  Marković.

Rezultati u energetici i poljoprivredi dugoročno će omogućiti Crnoj Gori pripadajuće mjesto u korpusu proizvodnih i rastućih ekonomija

Na danas održanom premijerskom satu, predsjednik Vlade Duško Marković je između ostalog odgovarao i na pitanje poslanika Predraga Sekulića iz vladajuće stranke DSP–a koje se odnosilo na valorizaciju zemljišta, tačnije na nove projekte zasnovane na dugoročnom zakupu u oblasti poljoprivrede i energetike.

Premijer Marković je u svom odgovoru istakao da su brojni resursi kojima raspolažemo dragocjeni i dominantno su održivi i obnovljivi.

"Više od 300 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu u opštinama Nikšić, Kotor, Ulcinj i Podgorica, koje je Vlada u poslednjih godinu dana oglasila za davanje u zakup, biće valorizovano kroz zasnivanje poljoprivredne proizvodnje. Samo na osnovu nedavno zaključenih ugovora o zakupu lokaliteta u Ulcinju, Kotoru i Podgorici, biće investirano ukupno 9,2 miliona eura i otvoreno 40 novih radnih mjesta.

U saradnji sa kompanijom „13. jul Plantaže“ kroz model dugoročnog zakupa, valorizovaće se zemljište ove kompanije u Podgorici, Baru, Danilovgradu, Bijelom Polju, Beranama i Andrijevici – ukupne površine 5.253 ha.

Što se energetike tiče, veliko je interesovanje invenstitora za projekat izgradnje solarne elektrane snage veće od 200 megavata na Briskoj gori u Ulcinju. Riječ je o investiciji od 170 miliona eura i direktnim budžetskim prihodima koje će samo po osnovu zakupa zemljišta premašiti 65 miliona eura za period od 30 godina. Ovaj projekat će generisati i 226 novih radnih mjesta", kazao je Marković.

Očekuju se kako je kazao, novi tenderi za zakup državnog zemljišta, sa ciljem izgadnje proizvodnih objekata koji će koristiti obnovljive izvore energije. Prvi u nizu biće tender za izgradnju vjetroelektrane u zaleđu opština Bar i Budva.

Premijer je ocijenio da je crnogorska energetika konačno sazrela do nivoa koji omogućava izgradnju novih izvora energije bez finansijskih poticaja i državnih garancija.

On je zaključio da je neophodnost valorizacije svakog pedlja crnogorske zemlje na održiv i efikasan način jasno opredeljenje Vlade,a sve u cilju dobra svih građana Crne Gore.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.