Od aprila četiri kursa u Sutomoru za spasioce na vodi
ilustracija

Od aprila četiri kursa u Sutomoru za spasioce na vodi

Crveni krst Crne Gore – Centar za obuku spasilaca na moru u Sutomoru organizovaće i ove godine obuku spasilaca na vodi kao i ovjeru licineci spasilaca za 2019. godinu.

Kursevi za spasioce na vodi održaće se u Nastavnom centru za obuku spasilaca na vodi – Domu solidarnosti u Sutomoru. Predviđena su 4 jednosedmična kursa, počev od 29. aprila, 21. maja, 1. juna i 23. juna. Završni ispit polaže se nakon sedam dana,prenosi Radio Jadran.

Već od 17. februara, na bazenu Dragan Trifunović u Budvi, te kasnije i Domu solidarnosti u Sutomoru, počinje teorijska i praktična provjera kao i provjera pružanja Prve pomoći.

Spasioci za ovjeru licence mogu se prijavljivati i elektronskim putem. “Prijavni formular” može se preuzeti na linku i poslati na mail: [email protected] .

Kandidat za spasioca mora imati minimum 18 godina (za zvanje spasilac-kandidat). Prije početka kursa, kandidat mora dostaviti uvjerenje o psihofizičkoj i zdravstvenoj sposobnosti (ljekarsko uvjerenje).

Uz to, mora uspješno završiti provjeru psihofizičkih sposobnosti u moru, koja obuhvata: ronjenje na dah (20 metara i više), plivanje (50 metara za 50 sekundi i manje) i plivanje (300 metara slobodnim stilom za 6 minuta i 20 sekundi i manje), mora imati minimum 100 časova nastave (teoretske, praktične i iz prve pomoći) prije polaganja završnog ispita.

Završni ispit obuhvata: znanje i iskustvo iz oblasti plivačkih sposobnosti, znanje iz teorije spasilaštva, znanje iz pružanja prve pomoći.

Norme za praktični dio ispita su:

-Plivanje  100 metara za 1:40 minuta i manje, spasilačkim kraulom
-Plivanje 300 m  za 4:30 minuta i manje uz pomoć peraja
-Transport davljenika 25m koristeći 3 tehnike, poslije oslobađanja od hvata davljenika
-Plivanje 400m za 9 minuta i manje (200 m prsno plivanje i 200 m kraul)
-Ronjenje na dah u dužinu, minimum 25 m.
-Vađenje potonulog davljenika (3m dubina)  3 puta za 3 min.

Praktični dio obuke sprovodi se od prošle godine po izmijenjenim, međunarodno usklađenim normama.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.