Šest jednostavnih vježbi za zatezanje nogu i zadnjice
ilustracija

Šest jednostavnih vježbi za zatezanje nogu i zadnjice

Ako želite izvajano tijelo i vretenasate mišiće ne morate da vježbate po cio dan kao balerine i baletani, ali svakako možete da "ukradete" neku od vježbi kojom baletski igrači održavaju formu.

Vježbanje po uzoru na balet praktikuju mnoge poznate ličnosti širom svijeta, među kojima su najbrojnije manekenke. Ove vježbe im omogućavaju ne samo da zadrže besprekornu figuru, već i da razviju graciozan pokret i eleganciju.

Predlažemo vam šest jednostavnih vježbi koje mogu da vam izgled nogu i zadnjice dovedu do savršenstva.

MOST SA PRUŽANjEM NOGE

Lezite na leđa, savijte noge u kolenima, oslonite se na nožne prste - ovo je početni položaj. Podignite kukove, ispružite jednu nogu, spustite kukove, pa ponovite sve i sa drugom nogom. Ovo je zaokružen krug vježbe. Ponovite ga 10 puta. Vježba utiče na zatezanje cijelih nogu i zadnjice, jačajući uz to i mišiće leđa i oblikujući listove.

MOST
Ukoliko vam je most sa pružanjem noge previše naporan, možete raditi samo most vježbu. Iz ležećeg položaja podižite kukove, ali noge ostaju u savijenom položaju oslonjene o vrhove prstiju.

KRATKE MAKAZICE
Još jedna sjajna vježba za zatezanje cijelih nogu. Lezite na leđa, noge podignite pod pravim uglom sa stopalima ispružnim prema plafonu. Raširite noge u stranu, prste i dalje držeći u istom položaju. Trudite se da sve vrijeme mišiće nogu držite zategnute. Ponavljajte vježbu 20 puta po seriji.

KRUGOVI
Ovo je možda i najbolja vježba za zatezanje unutrašnje strane butina. Lezite na bok, oslonite se o donju ruku, gornju nogu savijte u koljenu i oslonite se prstima o pod ispred druge, opružene noge. Zategnite mišiće, podignite donju nogu i pravite sitne krugove ili je podižite gore-dolje. Možete i raditi varijantu sa pomjeranjem noge gore i unazad.

OBRNUTI PLIJE
Plije je vježba idealna za zatezanje unutrašnje strane butina, a u naopakoj varijanti će aktivirati i mišiće stomaka. Lezite na leđa, noge podignite pod pravim uglom sa stopalima ispružnim prema plafonu. Savijajte i opružajte noge u koljenima držeći sve vrijeme spojene pete.

SAVIJ, PA ISPRUŽI
Ako želite da intenzivno aktivirate mišiće zadnjice, ovo je idealna vježba za to. Sjedite na bok sa nogom savijenom u kolenu, torzo oslonite o ruku. Gornju nogu ispružite u stranu, pa savijte unazad prema zadnjici, u isto vrijeme podižući i ruku iznad glave.

Novosti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.